INTERNET JE DŽINOVSKI BAZAR: Biznis na ljudskim slabostima

Svetska računarska mreža, koja je već promenila društvo, ekonomiju, kulturu i civilizaciju, jeste i mesto na kojem se može razviti veliki biznis, pa čak stvoriti i poslovna imperija – od svega i svačega

Internet se može opisati na mnogo načina i ti opisi često podsećaju na one iz stare indijske priče o slepcima i slonu. Svaki od njih je tvrdio da je glavna osobina te velike životinje upravo ona za koju su se uhvatili.

Možda je zato internet najbolje predočavati što generalnije. Jedna od tih generalizacija bi mogla da bude da je to ustvari jedan džinovski bazar – svega i svačega.

Mreža bez granica

Baš zbog ovog poslednjeg, „svega i svačega”, svetska računarska mreža, koja je već nesumnjivo promenila društvo, ekonomiju, kulturu i u krajnjem ishodu civilizaciju, jeste i mesto na kojem se može razviti veliki biznis, pa čak stvoriti i poslovna imperija – takođe od svega i svačega.

Uzmimo za primer samo nekoliko uspelih poduhvata koji su nastali na idejama koje su u prvi mah za sve bile bezvezne, osim za viziju svojih pokretača. „Fejsbuk”, recimo. Početna zamisao Marka Zukenberga bila je da se preko kompjutera poveže društvo sa koledža (kako bi se lakše dolazilo do devojaka), pa kad je to uspelo, zašto se ne bi povezali i ostali koledži u Americi. Pošto internet ne poznaje granice, to se onda proširilo izvan Amerike, tako da je stvorena takozvana „društvena mreža” koja danas povezuje oko 600 miliona ljudi. Da mogu da uzmu „fejsbuk” državljanstvo, svi njegovi članovi bi činili treću najmnogoljudniju državu na svetu, odmah posle Kine i Indije. I da ne zaboravimo, osnivač, Zukenberg, „težak” je oko šest milijardi dolara.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: