KLAS GOTHOLD, VEOLIA TRANSPORT SRBIJA: Ulažemo novac, ali i znanje i iskustvo

Veolia krajem aprila čeka isporuku 12 autobusa od Ikarbusa, naručili smo i 20 autobusa od kompanije Neobus iz Novog Sada, uz mogućnost proširenja narudžbine. Ovo pokazuje da vraćamo novac nazad u sistem i da investiramo u lokalnu proizvodnju i u srpske kompanije

Klas Gothold

Veolia Transport u Srbiji ima 220 autobusa, zapošljava 570 ljudi i ostvaruje obrt od 14 miliona evra. U Beogradu je na sedam gradskih linija, a u Požarevcu su to regionalne, međugradske i međunarodne relacije.

– Razmatramo različite vidove razvoja, pa smo tako početkom marta otvorili turističku agenciju u Beogradu, da bismo ojačali svoju poziciju na ovom tržištu. Imamo još nekoliko zanimljivih projekata i nadam se da ćemo ih uskoro realizovati, što bi nam obezbedilo novi rast – kaže Klas Gothold, direktor kompanije Veolia Transport Srbija, za Magazin Biznis. Međunarodna kompanija Veolia, sa sedištem u Francuskoj, kao jedna od uspešnih privatnih kompanija u javnom prevozu u Evropi, stigla je u Srbiju 2006. godine. U procesu privatizacije kupili su kompaniju Litas iz Požarevca, a godinu dana kasnije i preduzeće Luv Braća Šarac iz Beograda.

• Kako ste se odlučili za dolazak i investiranje u Srbiji?

– Privatizacija je bila u toku i nakon određenih pregovora, Agencija za privatizaciju je prihvatila našu ponudu. Tako je formalno preuzimanje prve kompanije – Litasa iz Požarevca – obavljeno 13. decembra 2006. godine. U Veoliji je, inače, bilo u planu da se proširi dalje na istočni deo Evrope, jer smo već bili prisutni u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji. Te godine smo došli u Hrvatsku i Srbiju, a onda smo 2007. godine kupili i drugu kompaniju ovde – Luv Braća Šarac, koja je bila u stopostotno privatnom vlasništvu. To je bila druga vrsta akvizicije jer je zahtevala i ugovor sa gradom Beogradom. Onda je nastupila svetska finansijska kriza, a da nije bilo toga, možda bismo se proširili i na Rumuniju i Bugarsku, ali je to za sada odloženo.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: