JELENA MARJANOVIĆ, POMOĆNIK MINISTRA: Proizvodnja u Kragujevcu ne zavisi od ruskog tržišta

Srpska strana će uskoro pokrenuti pitanje dalje liberalizacije međusobne trgovine i posebno utvrđivanje kvote za putničke automobile, kao početak potpune liberalizacije

Jelena Marjanović

O značaju mogućeg bescarinskog plasmana automobila iz Kragujevca na rusko tržište spekulisalo se već u trenutku kad je ugovor sa italijanskim Fijatom o investiciji u fabriku u Kragujevcu potpisivan. Tokom nedavne posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji, glavni promoter te investicije, šef stranke G17 plus Mlađan Dinkić, predložio je gostu da Rusija dozvoli bescarinski uvoz automobila iz kragujevačkog Fijata i da ruske firme otkupe udeo Srbije od 33 odsto u firmi iz Kragujevca. Ruski premijer je predlog primio k znanju, uz napomenu da u automobilskoj industriji Rusije posluju firme koje godišnje proizvode po 300.000 automobila. Predlog za liberalizaciju uvoza automobila iz Srbije u Rusiju u fazi je naše inicijative, kaže za Magazin Biznis Jelena Marjanović, pomoćnik ministra ekonomije.

• Da li Srbija trenutno vodi pregovore sa ruskom stranom o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini na nove proizvode?

– Dokumentom koji je potpisan 3. aprila 2009. godine izvršena je liberalizacija međusobne trgovine u odnosu na Sporazum o slobodnoj trgovini iz avgusta 2000. godine. Pregovori o daljoj liberalizaciji međusobne trgovine, koji su istovremeno i usklađivanje slobodne trgovine sa sve tri članice Carinske unije (RF, Belorusije i Kazahstana) u završnoj su fazi i očekujemo da će novi Protokol o izuzecima iz režima slobodne trgovine i pravilima o određivanju zemlje porekla robe biti uskoro potpisan. Potpisivanjem tog dokumenta 99 odsto međusobne trgovine biće liberalizovano.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: