NENAD POPOVIĆ, ABS-MINEL: Odlična ideja da se Rusima ponudi deo vlasništva

Kad se Fijatov model bude stvarno proizvodio u Srbiji moći ćemo da razgovaramo sa ruskom stranom o izvozu oko 20.000 komada godišnje, za početak

Nenad Popović

Nenad Popović, inače i poslanik DSS-a, iz dva je razloga dobar sagovornik za temu izvoza automobila iz Srbije u Rusiju: mnogo se sam bavio projektom Fiat-Srbija i delom poslovanja i života vezan je za Rusiju.

• Kako ocenjujete izglede Srbije da u pregovorima sa ruskom stranom proširi važenje Sporazuma o slobodnoj trgovini i na uvoz automobila iz Kragujevca ili da te uslove učini povoljnijim za kragujevačkog proizvođača?

– Fijatova vozila se još uvek ne proizvode u Srbiji, ona se sklapaju od delova koji u našu zemlju dolaze iz Italije i drugih zemalja u kojima Fiat ima svoje kooperante. Ako budemo imali proizvodnju Fijatovih automobila u Srbiji, kao što je najavljeno, tada možemo da razgovaramo sa ruskom stranom da se definišu određene kvote za izvoz automobila u Rusiju. Za početak bi bilo realno do 20.000 automobila godišnje. Ako želimo da povećamo kvotu, moramo da zainteresujemo rusku stranu za taj posao. Zato mislim da je odlična ideja da se Rusima ponudi deo vlasništva u zajedničkom preduzeću Fijata i Vlade Srbije. Rusi bi kao suvlasnici u preduzeću imali veliki interes za izvoz u Rusiju, a Srbija bi dobila odličnog investitora.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: