ITS: Долар пада у „домино“ ефекту

Пад долара су, поред осталог, проузроковале лоше вести за америчку економију, могућност смањења камата и мања потрошња робе крајем новембра

Пише: Драган Бергер 

dolar-pada-u-domino-efektuУ прошлом броју Економетра наговестили смо значајнији пад долара, што се и обистинило. По пробијању важних нивоа који су представљали последњу баријеру долару, настала је панична продаја или како се то још на тржишту зове, панични „домино“ ефекат (активирање СТОП налога). Важни нивои који су пробијени за EUR/USD су били на цени од 1,2976 односно психолошки 1,3000 ниво. За фунту у односу на долар GBP/USD је тај важан ниво био на цени 1,9176.

Као што можете видети на слици 1. евро у односу на долар EUR/USD је порастао за 500 пипсева што је око +4 одсто профита за оне који су имали евре у протекле две недеље или – 4 одсто губитка за оне који су чували америчке доларе. Фунта у односу на долар, слика 2. и слика 3, била је још агресивнија и направила је разлику у протекле две недеље од 1,000 пипсева што је око +5,4 одсто. Уколико сте чували доларе у вашој „сламарици“ надамо се да сте се благовремено заштитили од курсних разлика и да је ваша куповна моћ у односу на долар сада већа за најмање четири одсто.

Пад долара су великим делом проузроковале лоше фундаменталне вести за америчку економију, могућност смањења камата, изјаве неколико централних банака широм света да ће долар смањивати у свом портфолију девизних резерви и као последња кап у чаши, било је пробијање важних нивоа за време празника „Дана захвалности“ 23. и 24. новембра. У Америци су од 23. до 26. новембра скоро сви били на кратком одмору и то су многи велики шпекуланти искористили да, док нема велике ликвидности на тржишту, направе хаос и пробију јаке психолошке нивое који су штитили долар.

Пад долара је могао да се претпостави као једна од опција како би се подстакао већи извоз и конкурентност на глобалном тржишту што би помогло смањењу до сада највећег платног дефицита који Америка има. Сада вам се исплати да платите карту до Америке и тамо купите оно што бисте куповали у Европи, јер је тамо, само због девизног курса, све јефтиније за 35 одсто. Уз то, због слабе продаје које бележи њихова празнична сезона цене су максимално спуштене, тако да када све узмете у обзир можете уштедети и до 60 одсто на оно што бисте платили тренутно у Европи.

Шта даље? Наредне две недеље можемо рећи да ћемо и даље остати у позитивном тренду евра. Очекујемо да ћемо имати малу контракцију због брзог раста евра, при чему ће ојачати долар али само у оквиру тренд линије и не би требало да се спустимо испод нивоа од 1,3150. Затим, очекујте опет јачање евра, са циљним нивоом између 1,3500 и 1,3670 најкасније до Нове године.

Podelite ovaj tekst: