IZ BANKARSKOG UGLA: FED povećava kamate, ECB ih drži nepromenjene

Prethodni mesec su na globalnom monetarnom planu obeležila dva važna sastanka, Američke uprave Federalnih rezervi (FED-a) i Evropske centralne banke (ECB), na kojima su donete odluke koje će imati značajan uticaj ne samo na svetsku ekonomiju, već i na zemlje u razvoju poput Srbije.

Piše: Marija Savić

FED je u junu podigao kamatne stope za 0,25 procentnih poena na nivo između 1,75 i 2 procenta. Ovaj potez, iako uveliko očekivan, ipak predstavlja prekretnicu u promeni politike Američke centralne banke u odnosu na politiku korišćenu u borbi protiv finansijske krize i recesije u periodu od 2007. do 2009. godine. Ovo je sedmi put da Američka centralna banka podiže kamatne stope od kraja 2015. godine, a drugi put u ovoj godini.

Uprkos nesigurnostima koje se odnose na spoljnotrgovinsku politiku i uticaja fiskalnog stimulansa, članovi FED-a su optimistični kada su u pitanju ekonomska kretanja u narednim godinama. Očekivanja su da će se stopa nezaposlenosti smanjiti na prosečni nivo od 3,5 odsto do 2020. godine i da će inflacija, koja je jedan od ključnih indikatora koje FED prati prilikom donošenja odluka o monetarnoj politici, dostići 2,0 odsto, što je ujedno i FED-ov srednjoročni cilj. Upravo zbog toga, ne iznenađuje činjenica da FED predviđa nešto brži rast kamatnih stopa narednih meseci, pri čemu se do kraja godine očekuju još dva povećanja, što čini ukupno četiri ove godine.

Sa svoje strane, ECB je na poslednjem sastanku održanom u junu najavila da će do kraja godine postepeno da ugasi program podsticaja kupovinom obveznica ukupne vrednosti 2.550 milijardi evra, koji je pomogao članicama evrozone u obaranju troškova zaduživanja i oporavku od velike recesije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: