ĐANLUKA MASIMI: Srpski preduzetnici najviše koriste kreditne garancije

U prošlih pet godina, preko ovog specifičnog programa, u Srbiji podržano finansiranje 406 malih i srednjih preduzeća, sa 62 miliona evra

Đanluka Masimi

Đanluka Masimi, šef Divizije Evropskog investicionog fonda (EIF) i koordinator platforme WB EDIF, kaže za Magazin Biznis da je WB EDIF osnovan sa ciljem da se napravi usaglašen pristup mogućnostima finansiranja u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, da ne bi došlo do preklapanja različitih modela. Platformu koordinira EIF, sponzorisano od EU, a implementira je Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). WB EDIF je udružio stručnost međunarodnih institucija, kako bi finansijska rešenja i savetodavne usluge pomogle razvoj preduzeća. Sve faze razvoja MSP pokrivene su ovom platformom u nekoliko koraka.

”Fond za inovativna preduzeća (ENIF) je instrument za finansiranje rizičnog kapitala inovativnih MSP u početnoj fazi razvoja. Drugi stub finansiranja je Fond za razvoj preduzeća ENEF, Fond razvojnog kapitala se fokusira na MSP koja imaju visok potencijal za rast, a u okviru trećeg, Garancijskog stuba, EIF daje garancije bankama za kreditiranje MSP, što poboljšava pristup bankarskom finansiranju i omogućava smanjenje troškova putem osiguranja kreditnog portfolija. Četvrti stub je tehnička podrška za inovativna MSP”, objašnjava Masimi.

On ističe da je Srbija najaktivnija u korišćenju ovih sredstava i najdinamičnija ekonomija u regionu, gde je za pet godina podržano finansiranje 406 MSP, sa 62 miliona evra.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: