DRAGO MUNJIZA: Kriza Agrokora može da potraje i 20 godina

Očekujem da će se u proces aktivno uključiti i vlade regiona, kao i krupni biznis eks Ju republika. Kada je o Srbiji reč, prvenstveno vidim potencijal u MK grupi, Delta holdingu i Unisol/Polimark grupi Vojina Starčevića. Kad je reč o Republici Srpskoj, tu će aktivan biti Tropik iz Banjaluke

Drago Munjiza

Dužničko kolo koje je zapetljao Ivica Todorić, ovih dana raspetljava se na oko 7.300 stranica, koliko iznosi tekst nagodbe. Drago Munjiza, poslovni konsultant (vlasnik konsultantske kompanije “Jakov Viktor” sa sedištem u Zagrebu) i bivši predsednik Uprave Konzuma (2002-2007), ne očekuje da se ovim dokumentom stavi tačka na krizu Agrokora. Nagodba je samo prva faza procesa koji će trajati minimalno desetak godina, ocenjuje Munjiza za Magazin Biznis.

– Samo restrukturiranje kompanije, popravljanje operativnog EBITDA rezultata, gašenje pojedinih neprofitabilnih biznisa i prodaja delova koncerna, kao i vlasničko restrukturiranje, odnosno ukrupnjivanje deoničara, trajaće, otprilike, pet do sedam godina. Osim toga, rešavanje tužbi nezadovoljnih poverilaca i deoničara može trajati kao i u slučaju Ljubljanske banke: oko 15 do 20 godina.

• Ko će se uključiti u ovaj proces?

– Očekujem da će se u proces aktivno uključiti i vlade regiona kao i krupni biznis eks Ju republika. Kada je o Srbiji reč, prvenstveno vidim potencijal u MK grupi, Delta holdingu i Unisol/Polimark grupi Vojina Starčevića, dok će u Republici Srpskoj aktivan biti Tropik iz Banjaluke.

• Izjavili ste svojevremeno da je Agrokor kompanija za koju se vredi boriti. Da li je Fabris Peruško, novi poverenik Agrokora, uspeo u nameri da odbrani koncern? Ko najviše ima razloga da bude zadovoljan predloženim tekstom nagodbe?

– U odbrani Agrokora, odnosno u odbrani od scenarija naprasnog i naglog stečaja, koji bi podrazumevao likvidacije delova koncerna, uspeli su zajednički dobavljači Agrokora, zaposleni u koncernu, a zatim i hrvatska Vlada kao „facilitator i koordinator“ izvanredne Uprave.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: