Ulaganje u državne zapise, veća zarada od štednje

U poslednjem kvartalu ove godine očekuje se da će biti objavljena emisija štednih obveznica u dinarima i evrima, a već u septembru javnost će dobiti više informacija iz Ministarstva finansija

Nikola Dragašević

Pored štednje u bankama, na domaćem tržištu se u decembru 2017. pojavio novi finansijski instrument za investiranje građana – štedne obveznice. Njihova prodaja i ove godine obavljaće se, kao i prošle, preko Banke Poštanske štedionice. Zapisi predstavljaju novu alternativu za ulaganja namenjenu isključivo stanovništvu, odnosno građanima, sa ciljem da se i štedišama sa manjim ulozima učine dostupnim državne hartije od vrednosti, kao jedan od najsigurnijih vidova ulaganja. Ukupan obim emisije dinarskih štednih obveznica iznosio je prošle godine 12 milijardi dinara, a evroštednih obveznica 80 miliona evra. Ukupno je realizovano 195,7 miliona dinarskih štednih obveznica, odnosno 17,4 miliona evroštednih obveznica. Dinarske štedne obveznice imale su ročnost od dve, tri, pet i 10 godina, sa kuponskim stopama od četiri odsto, 4,50 odsto, 5,25 odsto i 6,25 odsto, dok su štedne obveznice u evrima iste ročnosti imale kuponske stope od jedan odsto, 1,75 odsto, 2,5 odsto i četiri odsto.

Država je na taj način realizovala prvu i za sada jedinu emisiju štednih obveznica, a u ovoj godini planira se još jedna. Ulaganje u njih predstavlja najsigurniji vid ulaganja za naše državljane zato što je isplata ovih obveznica u potpunosti garantovana od strane Republike Srbije.

Kako su za Magazin Biznis potvrdili u Ministarstvu finansija Republike Srbije, emitovanje štednih obveznica se očekuje u poslednjem kvartalu ove godine, a više informacija nadležno ministarstvo daće u septembru.

– Štedne obveznice predstavljaju dugoročne državne hartije od vrednosti sa rokom dospeća jednakim ili većim od dve godine sa godišnjim kuponom, koje mogu kupovati samo domaća punoletna fizička lica. One investitoru garantuju godišnju isplatu kamate u unapred određenom periodu do roka dospeća, kao i isplatu nominalne vrednosti obveznice na dan dospeća. Štedne obveznice se emituju u dinarima i evrima. Nominalna vrednost štednih obveznica je 2.000 dinara za dinarske štedne hartije, a kod evro denominovanih štednih obveznica je 100 evra – objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: