NORVEŠKA IZBLIZA: Šampioni sreće

Zašto su u jednoj od najuređenijih zemalja sveta visoke cene garancija visokog životnog standarda, na koji način je tamo rešen problem “prokletstva nafte” i kako su jedan od najboljih sistema socijaldemokratije stvorile partije desnice

U centru grada je kraljevska palata
Foto: M. Mišić

Boing 737” kompanije “Norwegian Shuttle” od Beograda do Osla leti dva sata i 45 minuta. Pošto je “niskobudžetna”, tokom leta nema nikakvog posluženja, čak ni obične vode, a prvo iznenađenje po sletanju na glavni aerodrom norveške prestonice bilo je što je u pola deset uveče još uveliko bio dan. Zanimljivo iskustvo – pod uslovom da se tamo niste zaputili tokom tamošnje duge i mračne zime. Pola godine, naime, dnevnog svetla ima i po 19 sati, a pola godine isto toliko mraka.

Na to, naravno, ne utiču ni klimatske promene, koje su zaslužne da je početak ovogodišnjeg leta doneo lepše i toplije dane na krajnjem severu Evrope nego na njenom jugu, gde su obilne kiše u jednom momentu zaličile na azijske monsune. Ali, to su ćudi prirode za koje se, sa sve više razloga (i dokaza), optužuju ljudi.

Aerodrom Gardermoen, centralna vazdušna luka Norveške, od centra Osla je udaljen 50 kilometara. Po sletanju smo pristali uz terminal koji vodi u novu, modernu zgradu otvorenu pred kraj prošle godine. Ovaj aerodrom je, inače, jedno od čvorišta skandinavskog avio-saobraćaja: kroz njega je prošle godine prošlo 27 miliona putnika, pet puta više nego kroz beogradski (5,3 miliona). Granična procedura je jednostavna, za turističke posete nisu potrebne vize. Na izlasku, i Norvežani i stranci se obavezno zadržavaju u velikom duty free šopu, gde je najtraženija roba alkohol: uzima se od svega koliko je dozvoljeno, jer su u norveškim prodavnicama pića veoma skupa, pa je aerodromska ušteda dobrodošla.

Prevoz do grada nije komplikovan: prvi izbor je Aerodromski ekspres (Flaytoget) koji polazi na svakih 10 ili 20 minuta, u zavisnosti od doba dana i do centralne železničke stanice (koja je baš u centru grada) stiže za oko pola sata. Karta do centra je 190 norveških kruna (NOK) ili 19 evra.

“Flaytoget” je došao brzo: i spolja i iznutra je ultramoderan, sa mnoštvom ekrana za informacije i, naravno, reklame.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: