Јачање предузетничког духа

У нишкој општини Палилула већ три године постоји Центар за развој предузетништва, а недавно је основан и Пројектни центар

nisПре непуне три године, Градска општина Палилула у Нишу отворила је Центар за развој предузетништва са циљем да јача предузетнички дух привредника са територије те општине. Центар је основан у оквиру стратегије развоја малих и средњих предузећа и предузетништва која је усвојена у партнерству са ЛЕДИБ-ом. До сада су остварени добри резултати на јачању предузетништва, у првом реду у побољшању доступности информацијама, децентрализацији и слободном протоку информација ка пословним седиштима привредника.

Шта то конкретно значи, за Економетар објашњава Милан Николић, шеф одсека за привреду и локални развој ГО Палилула, који је и на челу Центра за развој предузетништва.

– На територији Градске општине Палилула послује око 2.170 привредних субјеката – око 1.750 су предузетници, а око 420 привредна друштва. Више од 90 процената чине мала и средња предузећа. Наша активност у првом реду подразумева разне видове сарадње са локалном самоуправом, пре свега у помоћи малим и средњим предузећима у повезивању са разним фондовима. Нажалост, општински буџет је сувише мали да би могао у некој већој мери да помогне у пословању. Једна од активности Центра је и промоција мале привреде. Организовали смо неколико запажених наступа на домаћим и интернационалним сајмовима. Од привредника који су учествовали на сајму технике у Пловдиву имамо повратну информацију да су остварили успешне пословне контакте, набраја Николић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: