Лесковачки повртари уче од Холанђана

Савремена и продуктивнија производња поврћа, по угледу на холандску, могућа је и у околини Лесковца, а договорен је и директан увоз семена које ће бити квалитетније и јефтиније за повртаре него што је било до сада

povrtariПосле повратка из Холандије, где су се недавно упознали са селекцијом семена, расада, савременим и безбедним начином коришћења агротехничких и хемијских средстава, повртари Јужног Поморавља много очекују од сарадње са колегама из земље лала. Сазнали су много о примени савремене технологије производње, гајењу, брању, преради и пласирању поврћа.

Готово половина овдашњих произвођача раног поврћа, како каже Милорад Стојилковић, председник Друштва повртара из Номанице код Лесковца, које броји више од 2.000 чланова, до пре неколико година радило је у погонима фабрика текстилне, хемијске и прехрамбене индустрије. Фабрике су пропале, а они који су у међувремену постали повртари знају да без удруживања и примене најновијих технологија нема напретка. Многи су зато своје скромне отпремнине, после напуштања производних хала, уложили у савремену опрему за производњу поврћа. Један од њих, Александар Стаменковић из Горњег Крајинца код Лесковца, истиче да му није жао што је око 10.000 евра уложио у опрему и технологију.

– У Холандији сам имао прилике да се уверим у то да ми заиста имамо квалитет, а они само стандарде. Њихова паприка, парадајз, краставац и друго поврће изгледају веома лепо, али нису укусни као наше поврће. Више стручњака из Холандије, Немачке и Француске ми је рекло да нам је квалитет одличан, али треба да испоштујемо стандарде. То значи да морамо да означимо географско порекло, да имамо декларације, стандарде о незагађености и слично. Када нашем квалитету додамо све те стандарде, ето нас без проблема на тржиштима широм света – каже Стаменковић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: