НСЗ У 2012: Потребно више новца за програме запошљавања

Стопа незапослености, према анкети о радној снази коју ради Републички завод за статистику, износи 23,7 одсто, а из буџета је за ову годину за активне мере смањења незапослености издвојено свега 3,4 милијарде динара. Проблем незапослености мора се уврстити у приоритетне задатке развоја привреде

nove-akcije-u-zavodu-za-zНационална служба за запошљавање (НСЗ) редовно прати кретања на тржишту рада у кризним условима пословања српске привреде и примењује програме и пројекте неопходне за повећање запослености, иако је из буџета за ову годину за активне мере смањења незапослености издвојено свега 3,4 милијарде динара. Тај износ је знатно мањи у односу на средства у 2011. години, која су заједно са општинским буџетима и буџетима фондова за запошљавање инвалида износила 7,2 милијарде динара. У Србији, према последњим подацима Републичког завода за статистику, почетком ове године има 691.000 незапослених. Стопа незапослености, према анкети о радној снази коју ради Републички завод за статистику, по међународно упоредивој методологији, износи 23,7 одсто, док је прошле године стопа незапослености износила 19,2 одсто. У периоду кризе стопа незапослености у Србији показује растући тренд што указује на неопходну примену мера за смањење незапослености. Процењује се да ће у оквиру програма запошљавања НСЗ у овој години радно ангажовати око 30.000 људи.
Мање корисника програма

Међу земљама Европске уније Србија издваја најмање средстава за смањење незапослености. Са смањењем средстава мањи број корисника ће бити обухваћен програмима НСЗ, уколико током године не буде ребаланса буџета.

– У бројним државама у периоду кризе издвајају се додатна средства за ове намене, а код нас се смањују. У овим околностима не може се штедети на томе. Драстично је већи број захтева за програмима за запошљавање из привреде у односу на могућности НСЗ. Неопходно је да се што пре из другачијег угла почну сагледавати процеси запошљавања, да се промени третман улагања у ове програме и повећају давања привреди. Проблем незапослености не може се посматрати издвојено од других токова у друштву, он се мора уврстити у приоритетне задатке развоја привреде, јер се друштво не може развијати и напредовати са оволиким бројем незапослених, каже Дејан Јовановић, директор Националне службе за запошљавање, у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: