ISTRAŽUJEMO: Kako smo potrošili pet milijardi evra

Na različite vrste subvencija otišlo je 433,36 milijardi dinara, dok su kapitalni izdaci iznosili 214,21 milijardu. Istraživali smo kakvi su efekti ovakvog podsticaja privredi i može li država racionalnije da potroši ovaj novac

Zvuči gotovo neverovatno, ali država Srbija je u poslednjih pet godina u privredu uložila 647,57 milijardi dinara, što je više od pet milijardi evra. Prosečno, više od jedne milijarde evra godišnje. Toliko je, prema računici Magazina Biznis, potrošeno na ime subvencija i kapitalnih ulaganja od 2012. godine do danas. Na različite vrste subvencija otišlo je 433,36 milijardi dinara, dok su kapitalni izdaci iznosili 214,21 milijardu. O koliko velikim parama je reč, možda najbolje govori podatak da to ukupno predstavlja 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što građani i privreda stvore za godinu dana.

Kada je o subvencijama reč, država pomaže razne oblasti: od privrede, preko poljoprivrede, železnice, puteva, turizma i kulture. Pojedinačno posmatrano, godišnje se najviše sredstava izdvaja za subvencionisanje poljoprivrede. Tako u budžetu za 2017. godinu taj iznos dostiže 31,6 milijardi dinara.

S obzirom na to da ovim izdacima država može da stimuliše rast, istraživali smo kakvi su dometi ovakve politike, kao i kakvi su efekti podsticaja privredi? Može li država racionalnije da potroši ovaj novac?

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da efekte ovakve politike najbolje opisuje jedna zlatiborska anegdota:

– To je isto kao kada seljaka koji vadi krompire pitaju jesu li krupni. A on im odgovori: „Oni krupniji jesu“. E tako je i ovde sa rezultatima. Među kapitalnim izdacima, najproduktivnija su ona sredstva koja se troše za infrastrukturu i puteve. I tu može da se postavi pitanje da li je bilo bolje da se neki projekat finansira na jedan ili drugi način, ali apsolutno nema dileme da su to dobro potrošene pare. Nijedan put nije loš – kaže naš sagovornik.

Sa druge strane, i među kapitalnim izdacima ima dosta „krečenja, popravljanja krovova i izgradnje bazena“. Na takvim poslovima se ubiraju politički poeni, još od Josipa Broza Tita, naročito preko Mlađana Dinkića i njegovog Nacionalnog investicionog plana, pa do danas, smatra Savić.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PETAR POPOVIĆ: Poslovna rešenja za mala preduzeća i preduzetnike na jednom mestu
  • O ZELENIM POLITIKAMA Biciklom – celim tokom Dunava
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO Turističke agencije – PDV tretman
  • POSLOVNA SAZNANJA: Manje hejt – više komunikejt
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kako oduševiti kupca u prodavnici odeće
  • PREDRAG AMIDŽIĆ: Pojačana kontrola u cilju zaštite potrošača
  • Srbija pionir u CSR indeksiranju
  • FELJTON: PITER DRAKER – Principi inovacije džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2017.
Podelite ovaj tekst: