Језерска успавана лепотица

„Буђење“ уз 115 милиона евра, голф терене, нове хотеле, марину, мала шопинг шеталишта – једини је начин да се валоризује водно богатство које је у Европи одмах иза Финске

jezerska-uspavana-lepoticaПредставници маркетиншке агенције “Хорват и Хорват консалтинг” били су лирски расположени: језеро Палић је успавана лепотица којој је потребан пољубац принца да би показала сву своју лепоту. Додуше, принц би на свом рачуну требало да има бар 115 милиона евра. Језерска лепотица се неће противити ако “трошак” њеног “буђења” подели више приватника, страних инвеститорских кућа, али и Република и локална заједница. Ради ефикасног располагања буџетом језерске лепотице, стручњаци предлажу формирање новог развојног предузећа.

Мирослав Драгићевић, сарадник “Хорват и Хорват консалтинга”, хрватског огранка реномиране америчке агенције коју је ангажовао ЈП “Палић Лудош” за израду мастер плана за ову дестинацију, тврди да туристички потенцијали језера нису бајка. По богатству вода Војводина је у Европи одмах иза Финске. У том водном богатству језеро Палић представља посебну драгоценост не само као природно добро, већ и по свим осталим карактеристикама: културно наслеђе, географски положај и реални ресурси јединствени су у Европи.

Бањски туризам на Палићу има традицију дугу 170 година, језеро поседује лековита својства, а његово природно окружење оплемењено је непоновљивим спојем архитектуре у стилу сецесије и формираног парковског зеленила. Људи овде имају традицију гостопримства и фину, уљудну срдачност и отменост у опхођењу са посетиоцима која свима годи. Палић је, и то је једна од предности, неодвојиво повезан са Суботицом, њеним знаменитостима, али је ту и могућност за, како је Драгићевић назвао, приказивање и туристички пласман “паорског начина живота”

А онда, након оволико ласкавих оцена – шамар: упркос свему наведеном Палић данас уопште није конкурентан и на туристичкој мапи региона готово да и не постоји.

Оно што су до сада старатељи Палића дефинисали као дилему домаћина – шта са гостом да ради трећи или четврти дан јер не можете му и тада нудити само шетњу поред језера и мир зеленила – стручњаци “Хорват и Хорват консалтинга” разложили су на неколико главних проблема ове туристичке дестинације. Недостатак формираног центра бање и скромна инфраструктура су они најбитнији.

Улагањем 115 милиона евра у изградњу голф комплекса, што преферирају ангажовани стручњаци, хотела са пет звездица, апартмана, вила, марине и центра за водене спортове, Палић би постао тражена дестинација. Потребна је још изградња панонске риве, променаде са канделабрима, уређење концертног простора, „узбудљиво обликоване урбане галантерије”, формирање малог ексклузивног шопинг шеталишта, дакле садржаја чије и само набрајање звучи примамљиво. Изградњом ових за посетиоца неодољивих садржаја, како су оценили стручњаци „Хорват и Хорват консалтинга”, разбудио би се тренутно овај „успавани ресурс”. Наравно, неопходно је допунити понуду Палића и новим спортским теренима, али и просторима за културна дешавања. Стари хотели „Језеро” и „Парк” требало би да буду преуређени по светским стандардима а Велика тераса, која и својом локацијом „заузима“ центар палићке обале, требало би да се обнови и промовише у средиште палићких културних дешавања. Стручњаци су сагласни у оцени да би са овим улагањима Палић за неколико година могао да постане туристичка дестинација способна да понудом и квалитетним односом према гостима, представља јединствен спој врхунских савремених услуга.

К. Ивановић

Podelite ovaj tekst: