JOVAN GLAMOČANIN, LENOVO: Ka globalnom liderstvu

Naš uspeh u Srbiji je očigledan, jer smo ostvarili tržišni udeo od 10,6 odsto i postali drugi prodavac računara u Srbiji. Pokazalo se da dobra strategija i naporan rad uvek donose dobre rezultate, čak i kada smo u teškoj ekonomskoj situaciji, koja pritiska sve segmente društva

Jovan Glamočanin

Iz sedišta kompanije Lenovo Group u Hongkongu, sredinom avgusta stigli su rezultati prvog fiskalnog kvartala koji je završen 30. juna 2012. godine, po kojima je kvartalna prodaja iznosila osam milijardi dolara, što je 35 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, neto prihod u prvom kvartalu je porastao za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i sada iznosi 141 milion dolara.

Kao drugi proizvođač računara na svetu, kompanija Lenovo je postigla do sada najviši kvartalni tržišni udeo od 15 odsto, što je značajna prednost u odnosu na konkurente. U industriji gde je ukupna isporuka računara opala za skoro dva procenta u odnosu na prethodnu godinu, isporuka računara kompanije Lenovo za prvi fiskalni kvartal porasla je za 24,4 odsto, a to je 13. kvartal zaredom da je rast kompanije Lenovo nadmašio računarsku industriju u celini. Takođe, ovo je 11. kvartal zaredom gde je rast kompanije Lenovo bio veći nego rast bilo kog od četiri vodeća proizvođača računara.

Pri svemu tome, rast kompanije Lenovo je uravnotežen u svim geografskim područjima, među svim kupcima i proizvodnim linijama. Jovan Glamočanin, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu kompanije Lenovo, kaže za Magazin Biznis da ova kompanija, ostvarivanjem 15 odsto tržišnog udela, sada zaostaje za vodećim proizvođačem za samo 0,7 poena. To je najviši rang koji je kompanija Lenovo postigla u oblasti prodaje računara, čime se pozicionirala kao snažan konkurent koji pretenduje da postane globalni lider.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: