ŠTA ĆE PREDLOŽITI NACIONALNI SAVET ZA OPORAVAK PRIVREDE: Eksperti večiti, premijeri se menjaju

Ivica Dačić je, kao i mnogi pre njega, odmah po formiranju Vlade u pomoć pozvao eksperte, gromoglasno najavio formiranje saveta, njihov prvi sastanak ovekovečile su brojne kamere i fotoreporteri, formirane su radne grupe koje bi vrlo brzo trebalo da predlože konkretna rešenja. Članovi ovog tela čvrsto su ubeđeni da će ovoga puta sve biti drugačije i da prvi sastanak neće ujedno biti i jedini

Dan kada je početkom septembra formiran Nacionalni savet za privredni oporavak, po mnogo čemu, podsećao je na neke susrete vlasti i domaće ekonomske pameti u novijoj ekonomskoj istoriji. Novi premijer Ivica Dačić je, kao i mnogi pre njega, odmah po formiranju Vlade u pomoć pozvao eksperte, gromoglasno najavio formiranje saveta, njihov prvi sastanak ovekovečile su brojne kamere i fotoreporteri, formirane su radne grupe koje bi vrlo brzo trebalo da predlože konkretna rešenja.

Problem je, međutim, što su takva tela osnivali u prošlosti mnogi samo su se drugačije zvala. Bilo da je reč o ekspertskim timovima ili ekonomskim savetima, njihov angažman je bio manjeviše isti i obično je njihov prvi sastanak bio ujedno i poslednji. Nakon slikanja i rukovanja s premijerom, mnogi od njih više nikada nisu pozvani u zgradu Vlade, niti im je zatražena bilo kakva savetodavna pomoć. Uprkos tome, članovi novoformiranog Nacionalnog saveta veruju da će ovoga puta biti drugačije.

U to nas je, u razgovoru za Magazin Biznis, ubeđivao i Nikola Pavičić, počasni predsednik Tarketa iz Bačke Palanke.

– Nije sve isto – negirao je naš sagovornik paralelu koju smo pokušali da napravimo na početku razgovora. – Ovoga puta je drugačije jer smo pogledali istini u oči. Predstavnici vlasti su jasno rekli da smo u predbankrotnom stanju, da zemlji preti kriza javnog duga. Nisu žmurili pred problemom. Da je to neko rekao pre godinu dana odmah bi bio proglašen za katastrofičara i spočitalo bi mu se da je na strani „onih drugih”. Zato verujem da će ovoga puta biti drugačije – kazao je Pavičić.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: