JOVANKA JOVANOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA KOMPANIJE ROBERT BOŠ d.o.o. U SRBIJI: Nema tajne – izvozimo sto odsto proizvodnje

U 2015. godini kompanija Boš Srbija je ostvarila rast poslovanja od 130 odsto i rast broja zaposlenih od 140 odsto. Od dvadesetak zaposlenih u Bošovoj kancelariji pre sedam godina, kompanija je stigla do 800 zaposlenih, a plan je da ovu godinu završe sa 1.300 zaposlenih. Za Srbiju je možda čudan takav uspeh, ali ne i za kompaniju Boš u kojoj se globalno registruju 22 nova patenta svakog radnog dana

Jovanka Jovanović

Jovanka Jovanović

Nije mi poznata ni jedna kompanija na srpskom tržištu, domaća ili strana, koja je u prošloj, 2015. godini ostvarila rast poslovanja od 130 odsto i rast broja zaposlenih od 140 odsto! A to je uspela kompanija Boš Srbija, saopšteno je početkom juna i najavljeno da će u 2016. godini investirati još deset miliona evra i zaposliti još oko 500 ljudi. To je bio razlog da generalnu direktorku Boša za Srbiju Jovanku Jovanović pitamo u čemu je tajna uspeha. Kako Boš uspeva da iz godine u godinu ostvaruje tako visoke stope rasta? Kako je od dvadesetak zaposlenih u Bošovoj kancelariji pre sedam godina, kompanija stigla do 800 zaposlenih u 2015. godini, a plan je da 2016. godinu završe sa 1.300 zaposlenih!

A za sve to vreme na čelu kompanije je upravo gospođa Jovanović, koja sve te rezultate smatra sasvim logičnom posledicom strateški dobro planiranog poslovanja. U razgovoru za Magazin Biznis Jovanka Jovanović govori o detaljima uspešnog poslovanja kompanije Boš u Srbiji, o planovima za povećanje proizvodnje i proširenje portfolija i ističe da je Srbija dobra lokacija za proizvode namenjene pre svega evropskim kupcima. Novoj vladi poručuje da nastave sa reformama i da i dalje budu otvoreni u razgovorima sa investitorima, stranim i domaćim.

• Koji poslovni učinak i ostvarene rezultate u prošlom periodu smatrate najvećim? – Najvećim uspehom smatram otvaranje proizvodnog pogona u Pećincima, značajno povećanje broja zaposlenih i kontinuirano ulaganje u podizanje kompetencija zaposlenih, bilo preko treninga u Srbiji, ili u Boš centrima kompetencije u zapadnoj Evropi. Uspehom smatram i uvođenje sistema dualnog obrazovanja za poziciju industrijski mehaničar u Srednjoj tehničkoj školi u Pećincima. U tom delu smo bili među prvim kompanijama u Srbiji.

• Već nekoliko godina unazad, kada se sumiraju godišnji rezultati, predstavnici kompanije Boš ističu da je Srbija važno tržište za Boš. U čemu se sve ogleda taj značaj?

– Srbija je dobra lokacija za razvoj proizvodnje namenjene pre svega evropskim kupcima. Dobro je logistički pozicionirana, sa razvijenom infrastrukturom i dostupnom kvalifikovanom radnom snagom koja je pokazala da može kompetentno da razvija projekte i kvalitetno obavlja radne zadatke na visoko profesionalnom nivou. Srbija je takođe jedna od zemalja u centralnoistočnoj Evropi koja je atraktivna i sa strane troškova.

• Pre sedam godina je Bošova kancelarija u Srbiji imala dvadesetak zaposlenih, danas ima oko 800 a najavljujete da ćete u ovoj godini investirati oko deset miliona evra i zaposliti još nekoliko stotina ljudi. O kakvim investicijama je reč i da li koristite državne subvencije za novozaposlene radnike?

– Značajniji rast zaposlenih je počeo 2009. godine kada je osnovan prvi centar kompetencije, odeljenje Automotive Aftermarket Marketing, koji danas broji preko 100 saradnika, od kojih 70 odsto čine inženjeri. Međutim, najveći rast zaposlenih generisala je proizvodnja 2013. i 2014. godine. Ovu godinu planiramo da završimo sa 1.300 saradnika na obe lokacije, centrali na Novom Beogradu i proizvodnom pogonu u Pećincima. Što se investicija tiče, planiramo da u proširenje proizvodnog pogona, i to pre svega u opremu, uložimo oko deset miliona evra. Do sada smo investirali 35 miliona evra.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: