POSLOVNA SAZNANJA: Ružičnjak ili ledina

Prisustvovala sam pre desetak dana veoma zanimljivom predavanju o liderstvu, sa temom „Šta je trebalo da naučimo o liderstvu još u školi“.

Stella Karl Ćosić

Stella Karl Ćosić

Zaključak predavanja bio je da, nažalost, školski sistem decu ne osposobljava u tom pravcu. Zaboravila sam da istaknem da je predavač bila koleginica iz Švedske. Pričala je generalno o školskom sistemu u razvijenim evropskim zemljama, pa sam negde do pola predavanja bila gotovo zadovoljna što se ne radi o nama nego, ipak, o nekim drugim školskim sistemima koji, eto, podbacuju u obrazovanju.

Ko bi rekao da je u razvijenoj Evropi takva situacija i da tamo ne uče decu da razvijaju svoje prednosti, da kreiraju viziju budućnosti, da nije dovoljno da samo memorišu znanje već da nauče da istražuju i razmišljaju i koriste svoju kreativnost, talente i sposobnosti?

Laknulo mi je što nismo opet mi poslužili kao loš primer. Ipak, sreća je kratko trajala. Tačnije, do sutradan kada mi je na konkretnom primeru postalo očigledno da ni kod nas u obrazovanju baš ne cvetaju ruže. Zapravo, ne samo da ne cvetaju, nego ih nismo ni posadili.

Ustvari, nismo uradili ni pripremu terena za sadnju. Ma kakve ruže, kod nas je to još uvek samo gola ledina, ako me razumete.

Sa ovakvim metaforama bilo bi potpuno prirodno da me ništa niste razumeli pa ću vam izneti konkretan primer iz (obrazovnog) života koji objašnjava zašto nismo ružičnjak već više prazna ledina.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: