GILJOTINA PROPISA: Birokratske prepreke i dalje proizvode neto gubitak

Nepotrebne procedure u biznisu ne znače samo trošenje živaca, već i para. U okviru „Projekta za bolje uslove poslovanja“, na osnovu analiziranih 800 administrativnih zahteva, organizacija USAID je izračunala da je administrativno opterećenje privrede u 2015. godini iznosilo milijardu evra, a to je 3,14 odsto BDP-a

giljotina-propisaOvo nije vic, već realna situacija sa jednog šaltera u susednoj Hrvatskoj. Izrevoltiran dugim čekanjem u redu, Ivan Maraš odlučio je da uzvrati udarac birokratiji. Kada je došao na red, službenica mu je rekla da uplati 3.420 kuna, a Ivan je odgovorio da će uplatiti svaku paru. Ali, pod uslovom da na svakom nalogu uplati po jednu kunu. Kompletan iznos platio je u kovanicama, a službenica je štampala jedan po jedan nalog i svaku „ratu“ pojedinačno unosila u kompjuter. Na šalter je stigao u 17.15, a do kraja radnog vremena, odnosno do 19.00 časova platio je svega 200 naloga. Ostatak je, takođe u kovanicama, platio narednih dana.

Ovakav originalan način osvete birokratiji možda najbolje ilustruje koliko građane frustriraju administrativne procedure. U biznisu, one donose još više frustracija. Jer, čekanje u redu za privrednike ne znači samo trošenje živaca, već i para. Upravo to je, prema oceni Mihajla Crnobrnje, profesora na Fakultetu za nansije, ekonomiju i administraciju (FEFA) i dugogodišnjeg urednika „Bele knjige“ u kojoj se redovno objavljuje spisak preporuka stranih investitora, glavni razlog zašto je uklanjanje ovih prepreka važno.

– Kada je o nepotrebnim procedurama reč, u biznisu je najpogubnije što one oduzimaju vreme. A zna se da, i u bukvalnom smislu, u poslu vreme jeste novac. Dakle, sve se vrti u trouglu: vreme, živci i pare – objašnjava Crnobrnja.

Da je Crnobrnja u pravu pokazuje jedno istraživanje USAID-a. U okviru „Projekta za bolje uslove poslovanja“ koje je obuhvatilo 800 administrativnih zahteva, ova organizacija je izračunala da je administrativno opterećenje privrede u 2015. godini iznosilo milijardu evra. To je 3,14 odsto BDP-a.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: