KAKO JE AUTSORSING POSTAO NEOPHODAN: Sve se može iznajmiti

Tržište je suženo i nema više dovoljno prostora za rast prodaje, tako da kompanije traže profit na drugoj strani – smanjenjem troškova. Jedan od načina je i eksterno angažovanje profesionalaca koji se bave pospešivanjem prodaje

Vesna Pančić

Vesna Pančić

Otkako je počela svetska ekonomska kriza, 2007-2008. godine, naš posao godišnje raste po stopi od sto odsto! Možda zvuči paradoksalno, ali to je posledica činjenice da nema više toliko prostora za rast prodaje, tako da kompanije traže novi profit smanjenjem troškova. Kriza je naterala ljude da budu racionalniji, a angažovanjem profesionalaca van svoje firme (autsorsing) koji će se za vas baviti pospešivanjem prodaje (merčandajzing) i voditi računa o vašim proizvodima na policama maloprodajnih objekata snižavaju se rashodi na strani radne snage, logistike, komercijale.

Ovako aktuelni trend autsorsinga određenih delatnosti komentariše Vesna Pančić, direktorka MVM grupacije, koja se od osnivanja 2004. godine bavi merčandajzingom kao osnovnom delatnošću. U međuvremenu je razvila i usluge autsorsinga kompletne prodaje, logistike POS materijala, brendiranja i promotivnih aktivnosti. Ona u razgovoru za Magazin Biznis kaže da je autsorsovanje merčandajzinga opšti trend u svetu i ističe da je takvu potrebu diktiralo tržište. Posle trgovaca, stručnjake za pospešivanje prodaje na terenu počele su da angažuju i banke i druge finansijske institucije.

– MVM grupacija je rasla i širila svoje poslovanje onako kako se menjalo tržište. Od malih nezavisnih radnji kod kojih se snabdevanje vršilo „kapilarno“ – preko velikih distributera i kroz veleprodaju, do složenih sistema gde se danas roba isporučuje u centralni magacin, a onda je tu neko da vam tu robu razveze, složi i isprati. Tako smo mi od nekoliko zaposlenih pre više od deset godina došli do firme sa više od 200 radnika – objašnjava naša sagovornica.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: