SVETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU: Nada da će obveznice oživeti evropsku ekonomiju

Na redovnom godišnjem susretu u švajcarskom ski centru okupilo se oko 2.500 državnika, poslovnih lidera, filantropa i umetnika koji su, između ostalog, razgovarali o aktuelnom padu svetskih cena nafte, nedavnom skoku vrednosti švajcarskog franka, kao i o programu kvantitativnih olakšica Evropske centralne banke

Sa jednog od panela na ovogodišnjem Davosu

Sa jednog od panela na ovogodišnjem Davosu

Uprkos više pesimizma koji se, prema mišljenju učesnika foruma, mogao osetiti ove godine u Davosu u odnosu na skup održan pre godinu dana, bankari i ekonomski lideri bili su optimističniji u vezi sa ekonomskim perspektivama za godinu pred nama. Stručnjaci MMF-a predviđaju rast od 3,5 odsto, a većina prisutnih na Svetskom ekonomskom forumu, koji je održan od 21. do 24. januara, smatra da odluka Evropske centralne banke (ECB) o kvantitativnim olakšicama predstavlja dobru osnovu za podsticaj u evrozoni, ali i izazov za političke lidere i vlade da krenu sa strukturnim reformama.

Na redovnom godišnjem susretu u švajcarskom ski centru, pod radnim naslovom “Novi globalni kontekst”, okupilo se oko 2.500 državnika, poslovnih lidera, filantropa i umetnika. Neke od tema njihovih razgovora i brojnih panel diskusija bili su i aktuelni pad svetskih cena nafte, nedavni skok vrednosti švajcarskog franka, kao i inicijativa Evropske centralne banke (ECB) o kupovini obveznica vrednoj 50 milijardi evra mesečno do kraja 2016. godine.

– Mi smo uradili naš deo, ali ECB ne može da podigne produktivnost, uveća zaposlenost ili podstakne investicije. To zahteva sveobuhvatan set reformi – rekao je Benoa Kur (Benoit Coeure), član Izvršnog odbora ECB.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: