KADA ĆE KONAČNO POČETI REFORMA ZARADA U JAVNOJ UPRAVI: Da li “čuvarkuća” ukida 500 koeficijenata

MMF je tokom poslednje posete Srbiji insistirao da se sa primenom Zakona o sistemu zarada u javnom sektoru počne od 1. januara 2019. godine. Ali, Vlada prethodno mora da usvoji Uredbu o koeficijentima, što je samo deo velikog posla oko koga su do sada svi obigravali kao oko “vruće kaše”

U Srbiji je zarada bibliotekara veća od zarade nastavnika, plata državnog sekretara neretko je veća od ministarske plate, samostalni savetnik u državnoj upravi ima primanja kao univerzitetski profesor na nekim fakultetima. Iako je reforma zarada u javnom sektoru bila deo prethodnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Srbiju će u novom programu sa ovom finansijskom institucijom sačekati ovaj stari problem.

Ono što je još u jesen 2014. godine započela Kori Udovički, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, njeni naslednici ni do danas nisu završili. Slogan “jednake plate za jednak rad”, koji je Udovički u to vreme lansirala, do danas je ostao mrtvo slovo na papiru.

I evo, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je početkom juna da će uskoro početi pregovore sa sindikatima o utvrđivanju koeficijenata u javnim službama. Od toga će zavisiti dalja sudbina oko 470.000 zaposlenih u državnoj upravi na koje se reforma sistema plata odnosi, pošto se ovaj sistem plata ne odnosi na javna preduzeća.

Zvuči gotovo apsurdno, ali poslanici su još u martu 2016. godine usvojili Zakon o sistemu zarada u javnom sektoru, ali on još ne važi. Primena tog propisa bila je planirana za 2017. godinu. Međutim, stručnjaci za oblast državne uprave, kojih u Srbiji i nema mnogo, kažu da je ključni problem u tome što nisu usvojeni svi posebni zakoni koji bi trebalo da definišu plate i druga primanja. Vladimir Mihajlović, iz Centra za evropske politike, čija je uža specijalnost reforma državne uprave, objašnjava za Magazin Biznis da je zbog kašnjenja tih posebnih zakona krajem 2016. godine rok za primenu pomeren za 1. januar 2018. godine. A onda se krajem prošle godine ponovio isti scenario pa je postavljen novi rok – 1. januar 2019. godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISKOSA GLEDANO: Ko se boji cene benzina
  • TV SLIKE I PRILIKE: Razmislite pre nego što pozovete – halo, televizija!?
  • VEZA SA NAJZNAČAJNIJIM MEĐUNARODNIM MREŽAMA I DATA CENTRIMA U EVROPI Telenor data centar – bezbedno i pouzdano poslovanje
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (3): Razmišljajte o velikom, počnite od malog, rastite brzo
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2018.
Podelite ovaj tekst: