DONALD TRAMP: Lider sa viškom samopouzdanja

Misliti brzo ili sporo, odlučivati „presecanjem“ ili oklevanjem? Oba scenarija donose rizike da se pogreši: ako je nedovoljno stvari uzeto u obzir „od drveta se vidi šuma“, ako ih je previše, od šume se vidi drveće

Istorijski susret u Singapuru 12. juna 2018. – Donald Tramp i Kim Džong-Un

Ličnost koja je najviše u fokusu globalne pažnje – a tome je nedavno bilo već 500 dana – svakako je američki predsednik Donald Tramp. Uz njegov položaj ide i atribut „najmoćnijeg čoveka sveta“, pa zato nije čudo što su pod reflektorima svi aspekti njegove, po preovlađujućim ocenama ekscentrične i narcisoidne ličnosti koja svojim odlukama proizvodi lokalne i globalne neizvesnosti, pa i određenu dozu haosa.

Ono što mnogi doživljavaju kao Trampovu značajnu manu – njegov nemarni odnos prema činjenicama („Vašington post“ je izračunao da je za prvih 500 dana dao čak 3.251 neistinitu ili delimično istinitu izjavu) – on smatra adutom. To što, umesto da dan, kao svi njegovi prethodnici, započinje čitanjem specijalnih obaveštajnih izveštaja o zbivanjima u svetu i kod kuće, nekoliko jutarnjih sati provodi u gledanju televizije, on ističe kao svoju prednost. „Ja brzo kapiram“, objasnio je Tramp na početku svog mandata, „i neću da mi neko u idućih osam godina svakodnevno govori iste stvari“.

Tramp kaže da se u odlučivanju ne oslanja na ekspertski proučene i predočene mu činjenice, već na svoj „instinkt“. Pa zbog toga dolazi do situacije da lider najveće svetske sile, na primer, izuzetno važan samit sa podjednako kontroverznim liderom Severne Koreje neočekivano zakazuje, pa ga posle nekoliko dana isto tako iznenadno otkazuje, da bi se u roku od 48 sati opet predomislio i rešio da se taj susret održi.

Da li je Tramp samo „čovek svog vremena“, ili kreator današnjeg „duha vremena“ u kome je istina postala nebitna, a laži sasvim legitimne, pokazaće istorija, a dotle se vredi pozabaviti opštim dilemama koje su odvajkada pratile proces odlučivanja, političkog ili menadžerskog, svejedno.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISKOSA GLEDANO: Ko se boji cene benzina
  • TV SLIKE I PRILIKE: Razmislite pre nego što pozovete – halo, televizija!?
  • VEZA SA NAJZNAČAJNIJIM MEĐUNARODNIM MREŽAMA I DATA CENTRIMA U EVROPI Telenor data centar – bezbedno i pouzdano poslovanje
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (3): Razmišljajte o velikom, počnite od malog, rastite brzo
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2018.
Podelite ovaj tekst: