KAKAV JE PORESKI TRETMAN NAKNADE TROŠKOVA DOLASKA I ODLASKA SA RADA: Obavezno je dokumentovanje troškova prevoza

Mišljenjem Ministarstva finansija, br. 011-00-12/2019-04 od 1.2.2019. godine ukoliko poslodavac nema verodostojne isprave na osnovu kojih dokazuje da je na adekvatan način nadoknadio trošak zaposlenog za odlazak i dolazak na posao, ti troškovi mu se ne mogu priznati kao rashod.

Piše: Jelena Mihić Munjić

Američka privredna komora je uputila dopis Ministarstvu finansija u kome se navode primeri odgovarajućih verodostojnih isprava i koji kao takvi mogu biti uvedeni kao pravila za postupanje u opštim aktima poslodavaca. U novom Mišljenju Ministarstva finansija broj 401-00-02148/2019-16 od 5.6.2019. godine navodi se da, imajući u vidu navedene primere u dopisu, mišljenja su da u konkretnom slučaju dostavljene primere odgovarajućih verodostojnih računovodstvenih isprava bi trebalo prihvatiti kao verodostojne računovodstvene isprave, uz napomenu da je neophodno da pitanje načina dokumentovanja troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih bude uređeno opštim aktom pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Pribavljanje verodostojnih računovodstvenih isprava od strane poslodavaca:

• U slučaju korišćenja sopstvenog vozila: objedinjen račun na ime poslodavca, koji bi specificirao sve pojedinačne iznose goriva kupljene od strane zaposlenih u toku jednog meseca, uz propratni spisak zaposlenih koji koriste sopstveni prevoz za dolazak i odlazak sa rada (ime i prezime zaposlenog, broj vaučera/bona/ kartice za kupovinu goriva).

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • RAST ULAGANJA NAFTAŠA U 2019. GODINI: NIS investirao više od 42 milijarde dinara
  • NURIJEL RUBINI O OČEKIVANIM GLOBALNIM TOKOVIMA U 2020. GODINI: Mogući su poremećaji, različiti od svega što smo videli u krizi 2008.
  • REZULTATI POSLOVANJA AUSTRIJSKE GRUPE U REGIONU ZA 2019. GODINU: Erste grupa povećala operativni prihod za 8,7 odsto
  • INOVATIVNI DOMAĆI PROIZVODI EKSKLUZIVNO NA POLICAMA DM DROGERIJA: Podrška domaćim proizvođačima kroz dm inkubator
  • SVE UBRZANIJI RAZVOJ ROBOTIKE U SVETU: Humanoidni roboti u svemu oponašaju čoveka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2020.
Podelite ovaj tekst: