UVOD U BIZNIS: Samo nam je korona virus falio!

Ako pogledate neke od zaključaka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu iz januara 2020. ekonomska slika sveta izgleda gotovo idilično. Kao najveći izazovi su označeni: Bregzit i odnosi SAD i Kina – da li će biti primirja. Parametri za globalni ekonomski rast takođe, gotovo, optimalni: svetska ekonomija će rasti između 2,9 odsto i 3,4 odsto, a evrozona, zbog usporavanja privreda Nemačke i Italije, može rasti u 2020. oko 1,2 odsto. Kina – očekivani rast između pet i šest odsto…

Piše: Radojka Nikolić

A u tom trenutku, u Davosu se već znalo da se korona virus pojavio u Vuhanu u Kini, u decembru 2019…

Nepuna dva meseca posle pravog Davosa, na Kopaoniku je, počekom marta, održan „srpski Davos“, ali ni tamo nije bio dominantan strah od korona virusa! Naprotiv, oko 1.300 ljudi, prema procenama organizatora, srdačno se pozdravljalo, grlilo i ljubilo i zbijalo šale na račun virusa i dezinfekcije alkoholom, spolja i iznutra.

Doduše, jedan nemački investitor je jedini to primenjivao, na celom KBF. I to ovako. U restoranu, predstavnik nemačke kompanije je imao niz poslovnih susreta. Najpre je pokušao da izbegne rukovanja, a pošto je shvatio da je u Srbiji to gotovo nemoguće, onda je, posle rukovanja, vadio bočicu neke vrste asepsola, poprskao bi ruke, obrisao ih prvo vlažnom, pa suvom maramicom, koje je, naravno, bacao posle upotrebe. Posle našeg rukovanja, objasnio mi je da mu je nemačka kompanija za koju radi naložila sledeće: da se ne rukuje, a u slučaju da se rukuje, mora da se dezinfikuje (kako je opisano), pa kada se vrati u Nemačku, posle kontrole na virus, provešće sedam dana u kućnom karantinu, radeći za kompaniju.

Ne mogu da kažem da nas, domaće, nije zabavljala cela ta priča o predostrožnostima, ali, Nemac je Nemac. Disciplinovano je sprovodio šta mu je naloženo.

I, evo nas, nedelju dana posle završenog KBF, na kojem nije bilo ni na vidiku planetarne opasnosti od korona virusa, u sredu 11. marta, i država Srbija donosi mere zaštite protiv korona virusa. Ali, na žalost, kod nas počinje histerija – prazne se prodavnice, otkazuje se i ono što ne mora, tabloidi i društvene mreže luduju od utrkivanja ko će više „da utera strah u kosti“ od opasnog korona virusa, a sve u cilju zaštite od opasne virusne zaraze koja kruži svetom…

Razume se, nisam protiv opreza i mera predostrožnosti. Naprotiv. Prevencija donosi bar pola rešenja, ako ne više. Ali, ovaj opsesivni strah koji se celoj srpskoj javnosti seje odasvud, može da nanese neprocenjivu štetu. Upravo zdravlju ljudi. Ekonomsku štetu da i ne pominjemo. Bojim se da većina ljudi našeg podneblja još i ne shvata u kakvoj smo teškoj ekonomskoj situaciji. Pa, Srbija je tek krajem 2019. godine dostigla rast bruto domaćeg proizvoda koji je imala 2008. godine, pre izbijanja ekonomske krize. Bilo nam je potrebno 11 godina kreni-stani da se vratimo tamo gde smo bili. I tek 2020. godine treba da napravimo iskorak i ostvarimo koji procenat više od nivoa razvoja koji smo imali pre više od jedne decenije, ili koliko smo imali 1990. godine, ako vam se to poređenje više sviđa. Sa ovim zastojem i gubicima koje donosi korona virus, pod velikim su znakom pitanja svi razvojni planovi Srbije. Zato i mislim da je korona virus, a pogotovo histerija koja ga prati, za Srbiju veća tragedija nego za globalnu silu, poput Amerike. Lako je njima, njihov BDP po stanovniku prelazi 60.000 dolara, a naš je tek 7.500 dolara. Uostalom, oni su se prvi i izvukli iz globalne krize 2008. godine, a mi, evo, poslednji. Mi se izvukli?! Ups! Izvinite, veliko je pitanje, pogotovo zbog korone.


U ovom broju još i …

  • RAST ULAGANJA NAFTAŠA U 2019. GODINI: NIS investirao više od 42 milijarde dinara
  • NURIJEL RUBINI O OČEKIVANIM GLOBALNIM TOKOVIMA U 2020. GODINI: Mogući su poremećaji, različiti od svega što smo videli u krizi 2008.
  • REZULTATI POSLOVANJA AUSTRIJSKE GRUPE U REGIONU ZA 2019. GODINU: Erste grupa povećala operativni prihod za 8,7 odsto
  • INOVATIVNI DOMAĆI PROIZVODI EKSKLUZIVNO NA POLICAMA DM DROGERIJA: Podrška domaćim proizvođačima kroz dm inkubator
  • SVE UBRZANIJI RAZVOJ ROBOTIKE U SVETU: Humanoidni roboti u svemu oponašaju čoveka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2020.
Podelite ovaj tekst: