KORONA VIRUS IZAZVAO DRAMATIČNO STANJE U SVETSKOJ AUTO–INDUSTRIJI: Još se prebrojava koliko je milijardi izgubljeno

Predstavnike auto-industrije ne brine toliko otežano poslovanje i prekid lanaca snabdevanja, već veliki pad tražnje kao posledice širenja korona virusa. Grad Vuhan u provinciji Hubei, jedan je od glavnih kineskih čvorišta auto-industrije i domaćin je kako lokalnim kineskim, tako i američkim, evropskim i japanskim proizvođačima automobila. Kina je najviše pogođena, ali gubitke knjiži i čitava svetska auto-industrija

Fabrike u Vuhanu godišnje su proizvodile više od 1,7 miliona automobila

Prodaja automobila u svetu mogla bi ove godine da padne za 2,5 odsto zbog posledica korona virusa na auto-industriju, što predstavlja mnogo oštriji pad od prvobitno predviđenih 0,9 odsto, navedeno je u izveštaju američke rejting agencije Moodi’s, koji je 26. februara objavio NBC News. Međutim, taj podatak zvuči smešno ako se uporedi sa dešavanjima u samoj Kini, epicentru ove zarazne bolesti! Naime, prema podacima Kineske asocijacije za putničke automobile, prodaja vozila u prvoj polovini februara opala je za čak 92 odsto.

Grad Vuhan u provinciji Hubei, odakle je krenula epidemija korona virusa, jedan je od glavnih kineskih čvorišta auto-industrije i domaćin je kako lokalnim kineskim, tako i američkim, evropskim i japanskim proizvođačima automobila. Iako je Kina najviše pogođena, ogroman uticaj najnovijeg virusa neminovan je na čitavu svetsku auto-industriju. Sa proizvodnih linija automobilskih fabrika u Vuhanu 2018. godine sišlo je više od 1,7 miliona vozila, vrednosti oko 57 milijardi dolara, prenela je Russia Today, pozivajući se na kineske državne medije. Prema pisanju kineskog Global Timesa, zatvaranje fabrika u kineskom gradu Vuhan, strane proizvođače vozila, uključujući Hondu, Nisan, General Motors i Renault, košta gotovo 5,69 miliona dolara dnevno. Među prvim kompanijama koje su zatvorile fabrike u provinciji Hubei bili su Nisan, Kia, Peugeot i Honda, ali i domaći Dongfeng.

“Uticaj korona virusa osetio se na više različitih načina. Epidemija je brzo dovela do gašenja fabrika, počevši od Vuhana, a zatim se proširila širom Kine”, objavio je NBC News. Kako je za ovu medijsku kuću istakao Michael Dunne, glavni analitičar firme za konsultantsku delatnost u oblasti automobila, ZoZo Go, fabrike i dalje rade sporo i mogu se suočiti sa novim ograničenjima ako se epidemija pogorša.

“Akcije Nisana, drugog po veličini japanskog proizvođača automobila, samo u toku februara pale su za 30 odsto. Hjundai, koji je u velikoj meri zavisan od kineskih dobavljača, bio je primoran da zbog nestašica u roku od dva meseca pokrene neke svoje domaće fabrike.

Foto: Rojters

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • RAST ULAGANJA NAFTAŠA U 2019. GODINI: NIS investirao više od 42 milijarde dinara
  • NURIJEL RUBINI O OČEKIVANIM GLOBALNIM TOKOVIMA U 2020. GODINI: Mogući su poremećaji, različiti od svega što smo videli u krizi 2008.
  • REZULTATI POSLOVANJA AUSTRIJSKE GRUPE U REGIONU ZA 2019. GODINU: Erste grupa povećala operativni prihod za 8,7 odsto
  • INOVATIVNI DOMAĆI PROIZVODI EKSKLUZIVNO NA POLICAMA DM DROGERIJA: Podrška domaćim proizvođačima kroz dm inkubator
  • SVE UBRZANIJI RAZVOJ ROBOTIKE U SVETU: Humanoidni roboti u svemu oponašaju čoveka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2020.
Podelite ovaj tekst: