DIGITALNE NIJANSE NA TRŽIŠTU KOZMETIKE I LEPOTE: Hey Siri, make me beautiful!

Industrija kozmetike i lepote jedna je od najstarijih na svetu. Tokom decenija nije se menjao način na koji prodavci distribuiraju svoje proizvode, kao i način na koji ih potrošači kupuju.

Piše: Bojana Šašić

Sve to rezultiralo je velikom konsolidacijom tržišta, gde je ostavljen prostor da nekolicina velikih igrača dominira. Međutim, tržište kozmetike i lepote donelo je sa sobom drastične promene, koje su na prvi pogled izgledale alarmantno, ali su se zapravo ispostavile kao uzbudljiva prilika za sve igrače. Efikasan zaobilazak tradicionalnih kanala uvode nove, široko dostupne tehnologije, koje su omogućile brendovima da direktno dolaze do svojih kupaca, bilo da je reč o tradicionalnim potrošačima ili su u pitanju B2B kupci. Lakši načini plasiranja na nova tržišta navode vlasnike brendova da shvate važnost kako promene u demografiji, tehnologiji i celokupnoj zajednici menjaju tržište kozmetičke industrije. Zapravo, te promene se osećaju u svim maloprodajnim kategorijama, ali zbog svoje prirode kao kategorije diskrecione potrošnje, na ovu industriju utiču više od drugih.

Ista rutina se dešavala tokom većeg dela moderne istorije. Kad god nam je bio potreban novi ruž ili još hidratantnija krema, na redu je bila poseta našoj omiljenoj prodavnici, bilo da je reč o najfinijim kozmetičkim radnjama u centru grada, najbližoj Sephori ili nekoj od veledrogerija. Sa porastom e-trgovine činilo se da konačno možemo da kupimo šminku i proizvode za negu kože sa lakoćom uz samo nekoliko klikova. Međutim, ubrzo postaje jasno da ta novootkrivena fleksibilnost dolazi kao neophodno iskustvo kupovine, a potreban je samo digitalni mindset da bi se pojednostavili tradicionalno manuelni procesi. Istovremeno, na kozmetičkoj industriji je da neustrašivo transformiše svoje poslovanje u ono koje prihvata automatizaciju i rast kroz digitalnu transformaciju.

Budući da se digitalna transformacija jedva zaustavlja, brendovi se u svetu lepote uglavnom okreću dvema tehnologijama, a to su veštačka inteligencija (eng. artificial intelligence) i proširena stvarnost (eng. augmented reality). Digitalne inovacije već dugi niz godina tiho remete ovu industriju. Kao odgovor na ove trendove industrije, kozmetički i brendovi lepote su fokusirani na izradu planova za budućnost, a velika imena i dalje imaju apetite da naprave velike poteze uz rizike koje vremena nose sa sobom. Međutim, kako bi bili sve bliži i ličniji sa svojim potrošačima, promene u digitalnim tehnologijama prihvataju brendovi svih veličina.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: