MIHAILO VUKIĆ: Iako sam vlasnik, ja u firmi radim najviše

Moj glavni cilj je da vrhunski obavljam posao. Specijalizovali smo se za krstarenja. Turizam je najpogođeniji pandemijom, a kruzing je na toj lestvici. Ali, u ovim kritičnim situacijama se pokazuje ko je najbolji preduzetnik. Nikoga nismo otpustili, čak smo zaposlili nekoliko pripravnika, a uskoro krećemo sa prvim krstarenjima. Optimista sam i mislim da je pandemija već iza nas

Mihailo Vukić: Rođeni sam Baranin i nikada odavde ne bih otišao

Postoje dva netačna stereotipa o krstarenju: prvi je da je kruzing za bogate i stare ljude, a drugi je da su putovanja skupa. Nije tačno ni jedno ni drugo i mi to našim poslovanjem stalno dokazujemo.

Ovo je jedna od prvih rečenica Mihaila Vukića, vlasnika i direktora turističke agencije Allegra Montenegro čija je centrala u Baru, a poslovnica u Beogradu. Specijalizovani su za prodaju aranžmana za krstarenja po celom svetu, rade vrlo uspešno već 13 godina, iza njih je na hiljade zadovoljnih gostiju koji im se ponovo vraćaju da otkriju nove destinacije, ali je od tih turističkih priča mnogo zanimljivija „biznis priča“ samog vlasnika agencije, Mihaila Vukića, o tome kako je i zašto, posle 15 godina aktivnog bavljenja košarkom – postao biznismen.

Razgovarali smo u Baru, jednog lepog sunčanog dana, krajem aprila, prilikom posete predstavnika beogradskih medija i turističkih agencija iz Srbije, na poziv TO i Grada Bara, a uz asistenciju TO Beograd i agencije Allegra.

Za nastanak ove barske turističke agencije Allegra zaslužno je jedno krstarenje na kojem je Vukić bio 2007. godine, na Karibima. Kaže da je bilo toliko lepo, da je u svemu uživao i na brodu i kada su se iskrcavali za razgledanje. Zato je odmah pomislio: „Pa, mogao bih i ja da pokrenem ovakav biznis i da omogućim ljudima da uživaju u svemu ovome, kao i ja“. U tome je toliko bio odlučan, da je agenciju osnovao već 2008. godine, baš u vreme početka globalne finansijske krize! Ali nije kriza bila jedini problem. Ova odluka je imala i druge posledice – u Baru su se Vukiću gotovo podsmehivali što je rešio da nudi krstarenja. „Pa, što će ti to, ko će ti ići na krstarenja, pa kome ćeš to da nudiš…“, samo su neke od prvih reakcija prijatelja. Da li je razmišljao da odustane?! Naravno da nije. Pa, on je – sportista!

I tu dolazimo do druge važne tačke – kako je Mihailo Vukić od sportiste postao biznismen:

– Bavio sam se košarkom 15 godina. Najpre u Crnoj Gori devedesetih, a potom u Sloveniji, Italiji, Austriji, na Kipru. Ali, posle toga su, kako je to uobičajeno u sportskom životu, došle povrede, operacije, godine… U mojoj 32. godini sam prestao da igram košarku i razmišljao kojim biznisom da počnem da se bavim. I na jednom brodu na Karibima mi je sinula ideja da to što sam doživeo ponudim i našim ljudima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: