Како сузбити сиву економију

Посланици водећих политичких партија у Народној скупштини одговарају на питања чланица Удружења пословних жена, а сврха је да се утиче на поправљање пословног амбијента. Пројекат реализују УПЖ, наш часопис и продукцијска кућа Атлантис, уз подршку Америчке амбасаде у Србији

privrednici-pitajuУ оквиру пројекта ”Предузетнице питају”, чланице Удружења пословних жена (УПЖ) постављају питања и траже одговоре како би се утицало на унапређење пословног амбијента у Србији. На питања одговарају посланици у Народној скупштини у Одбору за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, односно представници водећих политичких партија: Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Уједињених региона Србије (УРС) и Демократске странке (ДС).

Предузетнице на овај начин информишу представнике партија, који утичу на доношење одлука о важним економским питањима у Србији, о ономе што их највише оптерећује у пословању. Пројекат реализује УПЖ, у сарадњи са Економетром и продукцијском кућом Атлантис, а уз финансијску подршку Америчке амбасаде у Србији. У електронској форми овог пројекта, телевизијски прилози се емитују на каналу Б92 инфо, почев од 8. марта па до краја ове године.

Треће питање у оквиру пројекта ”Предузетнице питају” поставила је Зорица Селаковић, власница радионице за израду торти и колача ”Десерт” (Dessert) из Чачка. Она је питала: Како држава планира да смањи сиву економију, јер неравноправна тржишна утакмица никоме не доноси корист?

Владимир Илић (УРС), каже да сива економија највише погађа неразвијене и земље које немају јаке институције. Србија има изузетно високу стопу сиве економије, а њеним постојањем држава губи конкурентност. Порески систем није конзистентан, пореске стопе нису усклађене са стопама у земљама у окружењу и светским стандардима и непримерене су нашим условима пословања. Неопходно је све играче на тржишту увести у легалне токове пословања.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: