Лековито биље прерађено у Лебану иде у Европу и свет

Породичну фирму Deverra farm пре шест година основали вредни Илићи из Лесковца. Прерада лековитог биља је пословна будућност. Из програма ЕУ ПРО добили су бесповратно 40.000 евра, за машине за даљу аутоматизацију и лабораторијску опрему

Бојан Илић, директор Deverra farma

Из Ждеглова, села са 150-так домаћинстава, у општини Лебане, на југоистоку Србије, прошле године, усред пандемије, у Канаду су извезени парафармацеутски и козметички производи посебне намене с ознаком „made in Serbia“. Из мале фирме Deverra farm, на северноамерички континент редовно одлазе контејнери са препаратима од лековитог биља са падина оближње планине Радан, Старе планине, Копаоника, Златибора и других локација наше земље. Домаћи потрошачи већ знају за капи, гелове, уља и друге производе из овог погона, јер већ неколико година освајају тржиште и то у конкуренцији са светски познатим брендовима.

Компанија за чији назив је узето име римске богиње Девера, која је заштитница жена, успешан је породични бизнис вредних Илића из Лесковца. Ново пословно поглавље прераде лековитог биља и производње парафармацеутских и козметичких препарата посебне намене, отворили су 2015. године. Пре тога, читаву деценију, водили су, такође породично, бизнис у области производње хране и упошљавали 150 радника.

Како каже за Економетар Бојан Илић (35), одувек су се интересовали за лековито биље, читали о томе, пратили.

– Отац је економиста и на почетку каријере радио је у фармацеутској индустрији, прича први човек Девере и друга генерација Илића.

Фирму су основали 2015. када се указала прилика за куповину објекта у Ждеглову, који је био један од руинираних погона ФХИ Здравље. Бојан појашњава да су идеју да уђу у посао који ће бити базиран искључиво на домаћим сировинама разматрали и пре тога.

– Увек смо размишљали да нам посао буде усмерен на локално становништво и производњу нечега квалитетног. Видели смо да домаће компаније, фармацеутске куће, напуштају програме екстракције и дестилације биљних материја и производње препарата парафармације, након приватизација.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЗАШТО ЈЕ НЕОПХОДНО УВОЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСНИХ ПРОЦЕДУРА: Да ли је ваш пословни сајт гранитна тврђава или кула од песка
  • JEДИНСТВEНИ ПРИСТУП У OДOБРAВAЊУ СТAМБEНOГ КРEДИТA ЗA ПРEДУЗEТНИКE: До стана брзо и повољно
  • ПРИПРЕМА СЕ ЈУБИЛАРНА 10. ГЕНЕРАЦИЈА МЛАДИХ ЛИДЕРА: Како Делта ствара лидере
  • МАПА РегМПРР О ПОДСТИЦАЈИМА РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 2021. ГОДИНЕ: Помоћ државе привреди, аграру и институцијама
  • ДРУГИ ЦИКЛУС ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ: Позив компанијaма да се укључе у програм „Моја прва плата“
  • Следећи број Економетра излази 5. октобра 2021.
Podelite ovaj tekst: