КОЛИКО ИМА ПРОИЗВОЂАЧА ХРАНЕ У РЕГИОНУ

Међу најбољим регионалним произвођачима хране, према Бизнод индексу успешности, нашли су се хрватски Сано д.о.о. (произвођач готове хране за домаће животиње), Раух Хрватска д.о.о. (производња сокова од воћа и поврћа), као и српске фирме – Миротин-Тиса д.о.о. из Савиног Села (произвођач млинских производа), Подгорина Фрухт д.о.о. из Осечине (производња сокова од воћа и поврћа) и Алева а.д. из Новог Кнежевца (прерада и конзервисање воћа и поврћа)

У четири државе бивше Југославије – Србији, Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини – укупно је регистровано 9.156 микро, малих и средњих предузећа која као своју основну делатност имају производњу прехрамбених производа. Према подацима компаније Бизнод (Бисноде), која се бави пословним и бонитетним информацијама, од поменутог броја фирми тренутно је 1.341 у блокади, док је 410 евидентирано као неликвидно. Највише фирми послује у Србији – 5.049, затим у Хрватској (1.901), Словенији (1.407) и Босни и Херцеговини (799), а посматрано по општинама најбројнија су предузећа у Загребу (328), Граду Новом Саду (289), Љубљани (203) и Новом Београду (135).

Просечна финансијска оцена ових предузећа је „Б“ (највиша могућа је „А“) и прилично су редовна када је реч о плаћањима – своје обавезе измирују са максималним закашњењем до 15 дана.

Према величини фирме, скоро је изједначен број малих (4.456) и микро предузећа (4.424), док је у категорији средњих 276 субјеката. Када је реч о правном облику, највише привредника се одлучило за форму друштва са ограниченом одговорношћу (д.о.о.) – 6.635, док је предузетника 2.039 и знатно мање удружења, акционарских друштава и задруга. Чак 3.343 предузећа послује дуже од деценије, 2.036 је на тржишту између пет и десет година, док је неактивних 1.897.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСЛОВАЊА КОМПАНИЈЕ МАРБО ПРОДУКТ Годишње потребно 35.000 тона кромпира за „чипси“
  • ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ПРЕД ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ Специјална понуда ”Дунав” путних осигурања
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПРЕДСЕДНИК САМ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ У ЉУБЉАНИ, ПОСВЕЋЕНОМ УЛАСКУ СРБИЈЕ У УНИЈУ
  • УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ ДЕВЕТИ ПУТ ДОДЕЉУЈЕ „ЦВЕТ УСПЕХА ЗА ЖЕНУ ЗМАЈА 2015 Расписан конкурс за најбоље предузетнице
  • КАКО СТАБИЛИЗОВАТИ ТРЖИШТЕ МЛЕКА И МЛЕЧНИХ ПРОИЗВОДА У СРБИЈИ Имлек подржава мере Владе
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНО ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Промена као неопходност успешног пословања
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (2) Прилагођавање маркетиншке стратегије
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2015.
Podelite ovaj tekst: