ГРДЕЛИЧКИ СТОЛАРИ ЧУВАЈУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ И ОСВАЈАЈУ ПРИЗНАЊА: Кров над главом за један дан

Монтажна брвнара коју је осмислила столарска радња „Дрво декор Кеја“ освојила главну награду „Нова визура“ на недавном 42. међународном сајму грађевинарства у Београду

Миливоје Вељковић

Миливоје Вељковић

Некадашњем начелнику Одељења за привредни развој Лесковца Миливоју Вељковићу Кеји, никада нису недостајале предузетничке идеје. У време када му је нуђен виши, републички положај, одлучио је да се повуче из лагодне државне службе и да заплови у приватне воде. Основао је столарску радњу са седиштем у Грделици, која наставља традицију познате фабрике грађевинске столарије „Данило Бошковић“ из те варошице, у којој је некада био директор. Одлучио се за производњу столарије од пуног дрвета и није се преварио, јер његови производи привлаче пажњу, не само у Србији.

Њихов квалитет није остао незапажен на сајмовима. Прозор „ексклузив“ добио је посебно признање на Сајму грађевинарства у Београду 2012. године. Наредне, 2013. године, „сибирски прозор“ награђен је на истом сајму посебним признањем за иновацију и техничка решења, што је и Економетар забележио, а потом је „сибирцу“ стигло признање и са сајма грађевинарства, ентеријера и опреме у Лондону.

Тренд сајамских успеха је настављен и ове године. На недавном 42. међународном сајму грађевинарства у Београду ова фирма је освојила највише сајамско признање „Нова визура“ за монтажну брвнару која се, попут лего коцкица, монтира од дрвених блокова. Једна је већ подигнута на Власини, а мајсторима је било потребно само шест сати да је склопе.

На сајму је било 546 излагача, од којих 375 из Србије, а 171 из 24 земље света. Вељковић је покушао да своју технологију заштити код Завода за интелектуалну својину у Београду, али је запело, како су му објаснили, јер слична решења постоје. Због тога је процес заштите покренуо у Бечу, уз помоћ наших људи који живе у аустријској престоници. Тако је мали, али успешан тим грделичких столара показао да добра идеја, креативност и стручност воде успеху. Успешно одолева тржишним искушењима већ две деценије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Одржан четврти конгрес контролера
  • Државне фирме губе на популарности
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА: Подршка малим предузећима за набавку опреме
  • БАНКА ИНТЕЗА ПОКРЕНУЛА ЧЕТВРТИ ГОДИШЊИ КОНКУРС ИНТЕЗА ФАРМЕР: Избор најуспешнијих пољопривредних произвођача
  • Српски електрични бицикл – атракција фестивала у Бечу
  • ПРОКРЕДИТ БАНКА НАСТАВЉА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПОСЛОВАЊА И КРЕИРА МОДЕЛЕ ЗА УМРЕЖАВАЊЕ КЛИЈЕНАТА: Нова подршка малом бизнису
  • Следећи број Економетра излази 5. јула 2016.
Podelite ovaj tekst: