DR MIROSLAV ZDRAVKOVIĆ: Pred Evropom je vreme stagnacije

SAD, Kina i Evropska unija 2017. godine će imati isto učešće u svetskom BDP, od po 17 odsto, a zatim Kina nastavlja usporeno da raste, Amerika održava dostignuti nivo, a Evropa počinje da pada

Miroslav Zdravković

Mereno decembar 2007 – oktobar 2010, veći pad industrijske proizvodnje nego Srbija imale su u Evropi samo Španija i Grčka. Pad u Srbiji je bio 16 posto.

Ali sad stižu najnoviji podaci, i samo jedna po jedna zemlja pada dublje od Srbije. Pa su ispod Srbije, sa novembarskim podacima, Mađarska, Bugarska i Danska, a decembarski podaci su ispod Srbije oterali još dve-tri evropske zemlje. Prema januarskim podacima i Hrvatska je ispod nas, kaže u intervjuu za Magazin Biznis dr Miroslav Zdravković, urednik sajta makroekonomija.org.

• Vi tvrdite da je pred Evropom, na čelu sa Nemačkom, desetogodišnji period stagnacije. Kad kažete Evropa, kako gledate na Tursku?

– Ne računa se Turska. Pa ona je kandidat 27-28 godina. Znači, biće večiti kandidat.

• Da li bi položaj EU u konkurenciji sa Amerikom i Kinom, ekonomski mogla da pojača integracija sa Turskom? Pošto su prigovori turskom priključenju uglavnom politički?

– To nije političko nego bezbednosno pitanje. Šta će sami Francuzi sa svojim stanovništvom i urbanom sirotinjom koja je došla iz trećeg sveta, kakav je problem i u Velikoj Britaniji? Dakle, tu su osnovni bezbednosni problemi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: