KOPAONIK BIZNIS FORUM 2011

Ekonomisti se slažu da novi razvojni model treba da bude baziran na rastu proizvodnje za izvoz, pre svega u industriji, energetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi

Oko 500 predstavnika države, privrednika, ekonomista, ambasadora najuticajnijih zemalja sveta, kao i uglednih ekonomista iz zemlje i regiona okupilo se na Kopaonik biznis forumu od 1. do 3. marta. Ovaj skup, koji je proglašen za „srpski Davos“, organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora a održan je 18. put. Premijer Mirko Cvetković, koji je otvorio skup, ocenio je da su standard građana i zapošljavanje ključni prioriteti Vlade u ovoj godini, uz članstvo Srbije u Evropskoj uniji koje nema alternativu. „Važan je ubrzan rast privredne aktivnosti, stabilnost cena i podrška razvoju realnog sektora“, rekao je Cvetković.

On je naveo da se Grčka, Španija, Portugal i Irska suočavaju sa finansijskim problemima, ali da su to „slatke muke“ u odnosu na one sa kojima se suočava Srbija.

– Kamo sreće da Srbija ima 25.000 evra BDP-a po glavi stanovnika, izgrađenu infrastrukturu i uređene obrazovni, zdravstveni i pravosudni sistem kao te evropske zemlje. Moja je odgovornost da odlučno sprovodim reformski proces – rekao je Cvetković, koji je na Kopaoniku najavio rekonstrukciju srpske vlade.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: