KRISTER BRINGEUS, ŠVEDSKI AMBASADOR: Ikea će i prodavati i proizvoditi nameštaj u Srbiji

U svakoj zemlji u kojoj Ikea posluje, otvaranje šoping centra je povezano sa pokretanjem proizvodnje. Jednostavno, to je pravilo. Dugoročno, kompanija će u Srbiji uložiti milijardu evra u periodu od sedam do deset godina, najavljuje Krister Bringeus, švedski ambasador u Beogradu

Krister Bringeus

Švedska fabrika nameštaja Ikea će u narednih sedam do deset godina uložiti milijardu evra u Srbiji, najavio je u razgovoru za Magazin Biznis Krister Bringeus, švedski ambasador u Srbiji. Ova kompanija je u Srbiji bila prisutna i devedesetih godina, zatim od pre nekoliko godina uspešno sarađuje sa ovdašnjim dobavljačima a sada ima i dugoročne planove vezane za ovo tržište. Bez obzira na poteškoće koje menadžment Ikee ima da pronađe odgovarajuću lokaciju za izgradnju prodajnog centra, ambasador se nada da će u razgovorima sa Vladom Republike Srbije uspeti da nađu odgovarajuće rešenje.

– Nisam direktno uključen u pregovore, ali i nije moj posao da pregovaram u ime privatne kompanije. Moje je da “otvorim vrata” i pomognem u kreiranju dobrih ekonomskih odnosa. Ono što znam jeste da menadžment Ikee planira, ne samo da u Srbiji prodaje svoju robu i da otvori šoping centar, već i da žele ovde i da proizvode nameštaj. To je, jednostavno, neka vrsta pravila. Tako se ponašaju svuda u svetu, njihova poslovna praksa podrazumeva da u zemlji u kojoj posluju otvaraju i prodajne i proizvodne objekte – kazao je ambasador i dodao da Ikea već ima pozitivna iskustva u saradnji sa ovdašnjim kompanijama, koje rade po svetskim standardima.

Inače, ambasador se početkom marta sastao sa Petrom Škundrićem, ministrom energetike i rudarstva, kako bi razgovarao o eventualnim mogućnostima za ulaganje u ovu oblast. Ambasador smatra da je upravo sektor energetike jedan od velikih razvojnih potencijala Srbije. Inače, zvaničnici švedske ambasade vrlo često ističu da bi jedna od razvojnih šansi naše zemlje mogla da bude i takozvana zelena tehnologija, odnosno, korišćenje otpada za proizvodnju energije.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: