Kursne razlike su pojele profit

Ako bi se pravila top-lista problema koje su imali srpski privrednici u ovoj godini, na prvom mestu bi zasigurno bilo slabljenje dinara, a sledili bi problemi sa naplatom, porastom dugovanja, rastom cena ali i porastom neizvesnosti i inflatornih očekivanja… Sve to nateralo je one koji su do pre nekoliko godina tvrdili da će im „država najviše pomoći ako im ne pomaže“, da sada „stanu u red za pomoć” ispred zgrade u Nemanjinoj 11

To je isto kao da u plastu sena pokušavate da pronađete najveću slamku. Ovim rečima je Mirko Todorović, vlasnik konfekcije „Todor” iz Vrnjačke Banje, odgovorio na pitanje šta je bila najveća muka srpske privrede u 2010. godini. Njegov odgovor možda najbolje objašnjava u kakvim su uslovima ovdašnji privrednici poslovali tokom krize. Možda i zbog toga, kao nikada do sada, privrednici su gotovo svakodnevno tražili pomoć od države. Sa druge strane, od 2000. godine, kada je proces tranzicije počeo, država do sada nikada nije toliko pritrčavala u pomoć poslovnoj zajednici, pružajući ruku spasa. Tako je i ministar Mlađan Dinkić državni intervencionizam pravdao rečima: „Ni ja nisam bio kejnzijanac, ali me je kriza naterala da to postanem”. A šta je to privrednike, koji su do pre nekoliko godina tvrdili da će im “država najviše pomoći ako im ne pomaže”, nateralo „da stanu u red za pomoć” ispred zgrade u Nemanjinoj 11.

Sudeći po odgovorima sagovornika Magazina Biznis – nema šta nije. Ako bi se pravila top-lista problema za poslovanje u ovoj godini, na prvom mestu bi se zasigurno našao problem slabljenja dinara, a sledili bi problemi sa naplatom, porastom dugovanja, rastom cena, porastom neizvesnosti, inflatornih očekivanja… I mali i veliki privrednici saglasni su da su ih minule godine svakog jutra mučili podočnjaci, zbog neprospavanih noći.

Kao neko ko se bavi proizvodnjom i prodajom, Mirko Todorović, vlasnik konfekcije „Todor”, pad kupovne moći ocenjuje kao katastrofalan.

– Tražnja je pala tačno za onoliko koliko je pala vrednost nacionalne valute – kaže naš sagovornik.

Međutim, ono što mu je posebno smetalo jeste neefikasnost birokratije. Kako kaže, sporost administracije je tokom krize kulminirala.

– Nikada nije bilo više birokratije, a problemi privrede su sve veći u tom smislu. Nikada nije bilo teže završiti neki posao na šalteru – kaže Todorović.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: