Зајам за повећање бизниса

Кредити италијанске владе за развој МСП одобравају се у износу од 50.000 до милион евра. Рок отплате је до осам година, уз грејс период од две године и камату од 4,9 одсто годишње

zajam-za-povecanje-biznisaИз кредита који је италијанска влада одобрила Србији за развој МСП, у износу од 33,2 милиона евра, предузеће за производњу стакла, грађевинске столарије и канцеларијског намештаја „Павле“, из Панчева, добило је зајам у износу од 168.585 евра. Рок отплате је осам година, уз грејс период од две године, а максимална каматна стопа износи 4,9 одсто годишње. Власници фирме, Павле и Зорица Тмушић позајмљени новац су, преко Банке Интеза из Панчева, уложили у куповину најсавременије машине „мастер 35” италијанског произвођача. Тим поводом, предузеће „Павле“ посетили су, 24. новембра, гувернер НБС Радован Јелашић и Алесандро Мерола, амбасадор Италије у Србији. Гостопримљиви домаћин Павле Тмушић је гостима објаснио да машина коју је купио представља јединствени центар за обраду стакла у Србији.

– Машина пружа могућности за брушење, гравирање стакла у таблама и обраду стакла великих дебљина. Стакло сада обрађујемо уз одличне резултате, а операције су усавршене и убрзане. Инсталирањем машине у Панчеву створили смо услове да понудимо нови квалитет производа и услуга и постанемо конкурентнији на тржишту, казао је Тмушић.

Банка Интеза одобрила 5,3 милиона евра

Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Банке Интеза, која је такође посетила предузеће „Павле“ истакла је да је та банка до сада одобрила 18 кредита из италијанске кредитне линије, односно 50 одсто свих пласираних средстава у вредности од 5,3 милиона евра и то предузетницима у Панчеву, Крагујевцу, Ужицу, Краљеву и Београду.
Зајмови из италијанске кредитне линија за развој МСП поред ове банке одобравају се и преко Комерцијалне и ХВБ банке.

Приватници који се одлуче да узму кредит италијанске владе могу минимално да се задуже 50.000 а највише милион евра. Рате се уплаћују полугодишње. Према условима под којима се користе ови кредити, најмање 70 одсто зајма треба да се намени финансирању набавке робе и услуга италијанског порекла. Преосталих 30 одсто може да се искористи за обртна средства и набавку робе неопходне за спровођење инвестиционих пројеката. Италијанска држава пласира кредит у четири транше. До сада је прва транша од 5,12 милиона утрошена, из друге је преостало још 6,7 милиона евра. Из треће је планирано да се издвоји десет, а из четврте 8,12 милиона евра.

– Уз помоћ новца који је до сада повучен из ове кредитне линије отворено је 200 нових радних места, а 36 предузећа добило је подршку за развој бизниса коришћењем ове кредитне линије. НБС сматра да се развој МСП не може подстицати јаким и слабим курсом или дељењем државних пара кроз буџетску подршку. Тај посао је на банкама. Да би подстакла банке да кредитирају развој приватног бизниса, НБС је прошлог месеца укинула обавезу да својим средствима учествује у две кредитне линије Европске инвестиционе банке и Револвинг фонда. Тако ће ови повољни кредити бити још приступачнији за кориснике, рекао је гувернер Радован Јелашић.

Амбасадор Мерола је у обиласку предузећа „Павле“ најавио долазак више од стотину италијанских привредника у Србију који ће проценити могућности за ширење сарадње Италије и Србије, што ће отворити перспективе и за нове послове.

М. В.

Podelite ovaj tekst: