Мађарско-српски пројекат „Мед и вишње“

Ако имате идеју и знате како да је спроведете у живот онда и није тешко да се напише пројекат за који можете да добијете новац. Уз то, ту су и драгоцена искуства партнера из суседне земље – каже Хелга Фекете, члан Општинског већа у Малом Иђошу

med-i-visnjeОпштина Мали Иђош на северу Бачке спада у мање развијене. У рангу је са Белом Паланком. А оно што их издваја из овог круга је добра сарадња са пограничним подручјима у суседној Мађарској. Заједно са њима већ пет година са успехом користе средства из ИПА фондова Европске уније. До сада су новац углавном употребљавали за развој етно туризма, културне и привредне манифестације. У наредном периоду планирају да улажу у развој инфраструктуре. Надлежни у Иђошу сматрају да је окосница развоја у будућности за њих мали и средњи бизнис, те да ће га поспешити ако модернизују инфраструктуру. Највећа препрека, за сада, је скупа израда пројеката.

О томе како су почели и шта су до сада урадили, члан Општинског већа, Хелга Фекете, каже:

– Код нас у општини има доста организација невладиног сектора. Они су први почели да пишу пројекте и стекли искуства. То је и нама помогло да почетак сарадње на ИПА пројектима буде добар. Помоћ је, додуше, касније стигла и од партнера из Мађарске. Кренули смо 2008. са пројектом „Ино-инфо“. Трајао је пар година, а партнер нам је била Привредна комора из Сегедина. Они су били лидери а ми учесници. Тада смо формирали Информативни центар у старој згради месне заједнице у поткровљу. Ту је сада модерна сала за седнице, презентације и сличне скупове. Следећи програм био је веб сајт преко кога заинтересовани инвеститори и други евентуални партнери могу да добију информације о привреди и посебно о пољопривреди у Иђошу. Знатно више пословних људи добило је тако шансу да се упозна са могућностима улагања код нас.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од 12 стипендија
  • НАЈБОЉА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА 2013. „Смартинг“ за бољи рад мозга
  • ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ ЗА ЈУГ И ЈУГОЗАПАД СРБИЈЕ За женско предузетништво око 62.000 евра
  • СВЕЧАНО ОТВОРЕН ХОТЕЛ КРАУН ПЛАЗА БЕОГРАД Нови бисер Делте и Београда
  • НИКОЛА ЛУКИЋ: ПЕЊАЊЕ УЗ ЛИТИЦУ (4) У стилу „пит бул теријера“
  • ИСАК К. АДИЖЕС: АДИЖЕС О МЕНАЏМЕНТУ (11) Шта привреду чини успeшном
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА У ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Нови модел за оцењивање запослених
  • Следећи број Економетра излази 4. марта 2014.
Podelite ovaj tekst: