МИКРОЕЛЕКТРОНИКА БЕОГРАД: Светска класа

Компанија Небојше Матића прави хардверске и софтверске алате за рад са микроконтролерима и једна је од само десет фирми на свету која прави компајлере. Запошљава 60 људи, извози 99,8 одсто производа, а годишњи обрт је око 400 милиона динара

mikroelektronikaЗанимала ме је електроника, па сам уписао Факултет техничких наука (ФТН) у Новом Саду и до 25. године био сам врло срећан човек. Онда су родитељи престали да ме финансирају и почео сам да размишљам – шта сад? Гладовао сам једно шест месеци и најзад решио да се бавим микроконтролерима јер сам управо тада покушавао да сазнам на факултету како та технологија изгледа у пракси али – сви су знали теорију, а нико како конкретно функционише! Позајмио сам паре од цимера, купио прве делове и уз помоћ грицкалице направио једну булументу жица која је имала минимум вероватноће да проради. Када сам учитао програм и када је профункционисао, први пут сам схватио да сам нешто урадио у животу.

Овако Небојша Матић, оснивач и директор предузећа Микроелектроника, објашњава почетке свог бизниса. Да би од иновативног студента постао директор компаније са 60 запослених и годишњим прометом од 400 милиона динара, која извози 99,8 одсто своје производње, уложио је много рада, труда и времена. Посетили смо Микроелектронику у новом пословном простору на Батајничком друму, у комплексу бивше Београдске електронске индустрије, где су се преселили крајем 2013. године.

– Ово је сада модерна зграда површине 3.000 квадратних метара која нас је коштала око 2,5 милиона евра. Очекујем да нам се та инвестиција исплати у току 2014. године јер морамо да идемо даље – каже Матић у разговору за Економетар.

На зидовима његове канцеларије налазе се „највеће графике које сте икада видели“, а уз најсавременију технологију и најквалитетније материјале коришћене приликом изградње, директор се потрудио да својим запосленима обезбеди услове каквих нема у много компанија у Србији. Уз стандардне садржаје за једну пословну зграду, место су нашли и ресторан за запослене, учионица за едукативне семинаре, али и теретана и тушеви за раднике службе одржавања. Обезбеђен је паркинг а планирано је и постављање кошева на отвореном. Фудбал, каже Небојша, већ играју на трави о којој посебно воде рачуна.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од 12 стипендија
  • НАЈБОЉА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА 2013. „Смартинг“ за бољи рад мозга
  • ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ ЗА ЈУГ И ЈУГОЗАПАД СРБИЈЕ За женско предузетништво око 62.000 евра
  • СВЕЧАНО ОТВОРЕН ХОТЕЛ КРАУН ПЛАЗА БЕОГРАД Нови бисер Делте и Београда
  • НИКОЛА ЛУКИЋ: ПЕЊАЊЕ УЗ ЛИТИЦУ (4) У стилу „пит бул теријера“
  • ИСАК К. АДИЖЕС: АДИЖЕС О МЕНАЏМЕНТУ (11) Шта привреду чини успeшном
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА У ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Нови модел за оцењивање запослених
  • Следећи број Економетра излази 4. марта 2014.
Podelite ovaj tekst: