МАЛА ФИРМА – ПРВА У СРБИЈИ НАПРАВИЛА МАГНЕЗИЈУМ У ФОРМИ ГЕЛА: Занимање „мама” одредило каријеру

После рада у великим компанијама, Маја Баковић је стала на чело породичне фирме за производњу козметичких препарата, у Ковину. Главни разлог је жеља да се не одваја од кћерке Нађе и сина Лазара

Маја Баковић је чланица Удружења пословних жена и Центра за маме

Из жеље да не пропусти најслађе дане одрастања кћерке Нађе (4) и сина Лазара (3), мама Маја Баковић (34) је пре годину и по дана напустила посао у великој компанији. Дипломирани менаџер у предузетништву, одговорна, насмејана, млада Ковинка каријеру је градила до тада у великим системима. Најпре у компанији Роберт Бош, потом у Карлсбергу. Бавила се увозом, извозом, маркетингом, подршком продаји. Није јој тешко падало ни свакодневно путовање до канцеларије у Челареву.

– Рођењем деце отворила сам ново поглавље у животу. Било ми је тешко јер напуштам дивне колеге, јак тим. Међутим, жеља да будем најпре мама, онда све друго, пресудила је. Само сам преломила и дала отказ. Због путовања и одговорног посла била бих превише раздвојена од малишана, што нисам хтела.

Такав след догађаја отворио је врата у породичној фирми коју су почетком деведесетих основали њени родитељи у Ковину. Отац Зоран је предузетник читав радни век али и више од тога. По струци електротехничар, Маја га описује као неуморног иноватора.

– Он је први у Југославији направио машину за прављење кеса за лед. Конструисао је и израдио роботичку машину за фишеке од полипропилена, машине за континуално уздужно заваривање… Производњу пластике сада води Мајин брат Александар. Отац није желео да седи скрштених руку па се посветио козметичким препаратима.

– Из пива сам се обрела у козметици, осмехује се Маја док се сећа новог пословног почетка. У тешким данима, признаје, много јој је значила подршка супруга Радована и очева реченица – Знам да ћеш успети! Посебно је поносна на један производ. Њихова мала фирма са петоро запослених прва је у Србији направила магнезијум у форми гела.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: