СТОЈАНОВИЋ ИЗ МАЛОШИШТА: Од влашца и стевије до тршавог кеља

Бивши варилац МИН-а Миодраг Стојановић и његов син Слободан, лекар који чека посао, једини су се на југу Србије у потпуности посветили узгајању егзотичног биља, салата, зачинског биља и чајева

„Селфи“ за породицу Стојановић: Миодраг, Смиља, Сања и Слободан

Док је Миодраг Стојановић из дољевачког села Малошиште радио као варилац у Машинској индустрији Ниш, његова супруга Смиља се бавила пољопривредом и кућним пословима. Садила је оно што и већина повртара – парадајз, краставац, кромпир, лук, боранију, пасуљ, бели лук. Када би Миодраг завршио посао у фабрици, одлазио је на њиву да јој се придружи. Одласком у пензију, у потпуности се посветио пољопривреди. Радили су на њиви и школовали сина Слободана који је завршио Медицински факултет, и кћерку Сању која је тренутно на четвртој години педагогије. Али, Миодраг није био задовољан потражњом за њиховим производима које су продавали на нишкој пијаци „Бошко Буха“. Зато је дошао на идеју да промени „производни програм“. Размишљао је шта би то могло да привуче купце да се мало дуже задрже поред његове пијачне тезге. Решио је да покуша са егзотичним биљкама, јер се тиме нико не бави у овом крају. Кренуо је са руколом и влашцем, а затим је уз помоћ интернета улазио у свет биљака и бирао ону за коју је сматрао да може да је узгаја и продаје.

Данас, неколико година после те одлуке, на његовим парцелама поред руколе и влашца расту кинески купус, стевија (природни заслађивач), кељ пупчар, ђумбир, рен, броколи, карфиол, зелена мизуна (азијска салата), лилава мизуна, жалфија, лаванда, коријандер, матиловац, першун, тршави кељ, чичока, црни кељ, дивљи оригано, пелин, босиљак, селен, чубар, мирођија, рузмарин, купус, бели лук и још пуно тога.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: