UPGRADE IN BELGRADE: Савремене технологије и регионална сарадња берзи

Међународна конференција под називом “Upgrade in Belgrade 2018” одржана је 17. пут у организацији Београдске берзе, 15. новембра и окупила је бројне представнике домаће и иностране стручне и инвестиционе јавности.

Синиша Крнета на отварању конференције „Upgrade in Belgrade“

Разматране су теме и области које се односе на макроекономске токове у земљи и региону, као и њихов утицај на тржиште капитала. Конференцију је отворио Тициано Ђованети, генерални директор компаније Финтел енергија а.д, прве компаније која је капитал прикупила на Београдској берзи од реоснивања берзе у Србији.

Кроз панел дискусије и специјална предавања говорило се и о утицају савремених технологија (fintech financial technology) на приступ изворима финансирања, као и о трендовима на тржиштима криптовалута и будућности регионалних тржишта капитала. Учесници првог панела били су Владимир Вучковић, Александар Марковић, Ана Триповић и Миладин Ковачевић, а дискутовало се о макроекономским токовима у земљи и региону, као и о њиховом утицају на тржиште капитала.

Из перспективе Фискалног савета, Владимир Вучковић је истакао да је макроекономска ситуација под контролом, али да је неопходно да се Берза стави у функцију, како би се створили услови за убрзан развој економије. Према речима Александра Марковића, генералног директора компаније Металац, Горњи Милановац, једне од листираних домаћих компанија, најважнији предуслов како би предузећа могла да направе планове и да предвиде своје билансе јесте предвидивост курса, без обзира на то да ли се он перципира као потцењен или прецењен. Ана Триповић, в.д. директора Управе за јавни дуг, посебно je истакла неопходност развоја секундарног тржишта дужничких хартија од вредности, као предуслова да би се наше хартије нашле у JP Morgan global bond индексу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: