СТАРТАП ИЗ НЕМАЧКЕ СТИГАО У СРБИЈУ: Авионска услуга за аутобуске карте

Србија је од 2017. укључена у дигитални сервис друмских превозника немачке компаније Фликсбус, преко Фудексa. Путници сада мобилном апликацијом, на сајту могу да резервишу, купе карту, бирају седиште… све без чекања у редовима

Деан Чебохин, директор развоја пословања за централну и источну Европу Фликсбуса

Када може у авио-саобраћају зашто рана куповина карата по повољнијим ценама, резервација на сајту, мобилној апликацији не би могла да функционише за аутобуске линије? Због чега су путници друмских превозника ускраћени за бирање седишта? Да ли може да се помери датум путовања?

Уз помоћ савремене технологије, овакву нову понуду у традиционални саобраћај увела су тројица инжењера из Немачке. Андре Швемлајн, Јохен Енгерт и Данијел Краус дошли су, пре девет година, на пословну идеју седећи, попут свих младих људи, једне вечери у минхенском пабу.

Са образовањем и знањем информационих технологија, радом у компанијама попут Бостон консалтинга, Мајкрософта, Сименса, искуством које су стицали у домовини, Кини, Шангају, решили су да ту идеју и остваре. Сви рођени почеком осамдесетих година 20. века (генерација миленијанаца) прве кораке интерактивног сервиса за аутобуске поласке направили су кроз стартап 2013. године. Наруку им је ишло што је исте године у Немачкој дошло до велике либерализације тржишта међуградских аутобуских линија. После две године развоја, новим услугама умрежили су аутобуске линије у домовини и добром делу Европе. Њихов сервис данас покрива чак 71 проценат немачког аутобуског тржишта.

У дигитални систем резервација Србија је укључена прошле године. Склопивши уговор о сарадњи са домаћим аутобуским превозником Фудексом, Велико Градиште, Неготин, Свилајнац, Београд, Пожаревац и Нови Сад, на један клик постали су доступни путницима са Старог континента.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СТО MИЛИOНA ДИНАРА ЗA ЖEНСКE ИНOВAЦИOНE ИДEJE: Нeмojтe чeкaти дa други дoнeсу oдлуку умeстo вaс
  • ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ФИЛАНТРОПИЈИ: Донације се убудуће очекују од грађана и фондација
  • ОДРЖАНИ ДРУГИ СРПСКИ ДАНИ ОСИГУРАЊА У АРАНЂЕЛОВЦУ: И даље неискоришћен потенцијал за раст
  • О ТАЈНАМА УСПEХА СВEТСКИХ МИЛИOНEРА И БИЗНИСМEНА: Три кључне ствари за успех
  • Следећи број Економетра излази 5. фебруара 2019.
Podelite ovaj tekst: