MARTIN KAF: Srbija spremna za holivudske blokbastere

Potrebno je mnogo koraka da bi filmadžije odlučile da snimaju baš u vašoj zemlji, a prvi je da država bude prepoznata u filmskoj industriji kao otvorena za saradnju i poslovanje. Pored toga, treba olakšati filmskim stvaraocima da potroše svoj novac, a potom da zemlja ili grad postanu „film-friendly“, odnosno destinacija pogodna za snimanje filmova

Martin Kaf

Martin Kaf

Vlade širom sveta počinju da shvataju da je film veoma korisna kulturna alatka, ali i da ekonomski benefiti produkcije, odnosno snimanja filmova, daleko prevazilaze granice kulture, a efekti su višestruki. Najočigledniji su oni za vreme samog snimanja, kada produkcija troši, ne samo u okviru filmske industrije već i šire, u lokalnoj privredi. Rekao bih da film zapravo ponovo stvara život.

Ovako vezu između ekonomije, privrede i filmske industrije u svetu, ocenjuje Martin Kaf (Martin Cuff), međunarodni specijalista za ekonomski razvoj sa posebnim fokusom na sektore filma i medija. On je bio izvršni direktor Filmske komisije Kolorada, Kejp Film komisije u Južnoj Africi i Međunarodnog udruženja filmskih komisija (koje zastupa interese preko 350 nacionalnih i gradskih vlada u globalnom filmskom sektoru), a danas radi sa stranim vladama i njihovim agencijama kako bi im pomogao da maksimalno uvećaju ekonomsku i društvenu dobrobit od filmskog i medijskog sektora.

Martin Kaf je do sada doneo rešenja za razvoj filmskog sektora na pet kontinenata – Peru, SAD, Gruzija, Turska, Švedska, Barbados, Indonezija, Tanzanija, Kenija, Namibija i Južna Afrika, ali i u Srbiju. Kaf je boravio u Srbiji krajem juna, povodom konferencije „Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima“ koju je organizovala Srpska filmska asocijacija (SFA), a za Magazin Biznis govori o značaju filma za lokalni ekonomski razvoj, mogućim finansijskim efektima na lokalnu privredu, filmskom turizmu i spremnosti Srbije da ugosti glumce, reditelje i producente iz celog sveta.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: