UVOD U BIZNIS: Ode godina

Znam da još nije 100 dana Vlade, pošto je sada polovina jula, a taj čuveni termin “100 dana” stiže oko 7. avgusta, ali nikako ne mogu da se ne setim šta nam je obećano 27. aprila na inauguraciji novog vladinog kabineta.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Dakle, do 15. jula “narod Srbije i ceo svet će znati da smo spremni da preduzmemo sve da bismo ispunili ono što obećavamo”, precizirao je tada mandatar a sada premijer Vučić, uz prethodnu napomenu: “Poštovani poslanici, zamolio bih vas da zasedate dan i noć, vikendima i praznicima, kako biste pokazali narodu Srbije da smo ozbiljni u vezi sa ovim reformama. Ješćete, spavati i umivati se u ovoj sali, ali do 15. jula…”.

Najavljeno je da će plate u javnom sektoru biti smanjene za deset odsto, da će biti ukinut solidarni porez, a do kraja 2016. plate u javnom sektoru biće više nego sada. “To je deo fiskalne konsolidacije koja mora biti obavljena u prvih sto dana nove Vlade, a rebalans budžeta biće urađen do kraja juna”, rekao je u svom ekspozeu premijer. Ekspoze je bio dug, mnogo bi prostora bilo potrebno da se podseti na sve detalje, ali je suština bila u reformama sa kojima se odmah startuje. Spisku mera se malo šta može prigovoriti.

Ali, samo tri nedelje posle starta nove Vlade, dogodile su se poplave. Katastrofalnih razmera – nema zbora. Štete velike, saniranje je dugotrajan proces, takođe – nema zbora. Kakvo je sada naše ekonomsko stanje i kako ćemo ovu godinu završiti? Dva pitanja i dva odgovora: teško i teško. Zvanični podaci o stanju u državnom budžetu, objavljeni krajem juna, to najbolje dokazuju: za ovu godinu predviđen je budžetski deficit od 182,5 milijardi dinara, a mi smo za prvih pet meseci ove godine već potrošiti 114,6 milijardi tog planiranog deficita. Manji su prihodi od PDV-a, od akciza, manji prihodi od taksi i naknada, veći rashodi za plate, subvencije i kapitalne izdatke.

Logično, gotovo da nemamo ni rast bruto domaćeg proizvoda. To jest, rast počinje nulom: u prva tri meseca ove godine iznosi 0,1 odsto. Gotovo kao statistička greška. A za ovu godinu planiran je rast BDP-a od oko jedan odsto koji, sada je već sasvim izvesno, neće biti ostvaren. Planiran je priliv investicija od jedne milijarde evra, a u prvih pet meseci stiglo je oko 500 miliona evra.

Sada je leto i za ekonomiju je to obično period stagnacije. U tome prolazi gotovo ceo treći kvartal koji se završava u septembru. Ostaje nam samo četvrti kvartal, kada se završavaju veliki poslovi. Kako se sada već vidi da nema tako značajne privredne aktivnosti, ni ukupnog ekonomskog napretka u dosadašnjem delu godine, teško je očekivati da će nas spasiti taj četvrti kvartal. Drugim rečima, ode ova godina bez ekonomskog rasta. Ali, verovatno ćemo dobiti reformske zakone kojima će se obeležiti 100 dana ove Vlade. Razume se da su ti zakoni neophodni da bi se najavljivane reforme sprovodile, odnosno stvorio bolji ambijent za poslovanje i pokrenuo privredni rast. Što znači da ćemo reforme sprovoditi sledeće godine. A to opet znači da je teško očekivati privredni rast u 2015., jer njega obično nema dok traje restauracija društva i ekonomije.

Ko zna, nekad se dešavaju čuda. Dok mi beležimo stope rasta koje počinju nulom, istovremeno dobijamo međunarodnu podršku više nego ikad i to za sve: za reforme koje nameravamo da izvedemo, za privredu koju planiramo da oporavimo, za naš put u EU. Možda oni znaju nešto što mi ne znamo, pa nam aplaudiraju i ne plaše se. Zato ne treba ni mi da se plašimo. Baš kao što je to formulisao, danas često citiran britanski premijer Bler: “Nemam strah od modernizacije. Jedini strah imam od mogućnosti da u budućnosti ne budu sprovedene reforme.” Dakle, spremni čekamo reforme.


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: