IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA U SRBIJI: Birokratska avantura koja traje

U USAID-ovoj analizi kao ključne prepreke za dobijanje građevinskih dozvola navode se složene i nepotrebne procedure, neusklađenost zakona u više ključnih oblasti, ali i to što javna uprava arbitrarno donosi odluke i ne poštuje rokove koje propisuje zakon. Poslovanje investitora znatno ometa birokratski mentalitet koji postoji kod lokalne, regionalne i centralne uprave

U svetu investitora ključne su dve stvari: pravna sigurnost i predvidivost poslovanja. To su osnovni parametri po kojima jedan investitor donosi odluku da li će i koliko novca uložiti u određeni projekat. I, vrlo bitno, u kojoj zemlji će da uloži svoj novac. Srbija se ne može pohvaliti da nudi pravnu sigurnost investitorima. Na listi Duing biznis (Doing Business) Svetske banke, kojom se meri efikasnost poslovanja, Srbija se nalazi na 175. mestu u svetu od ukupno 183 zemlje. Za investitore to je loša poruka.

A jedan od glavnih faktora koji utiču na poslovno okruženje je spor i skup postupak dobijanja građevinskih dozvola u Srbiji. Investitor ne može da predvidi i planira dužinu postupka, jer postupak za dobijanje građevinskih dozvola u Srbiji može da traje i 279 dana, podrazumeva 50 procedura i košta neuporedivo više nego u drugim zemljama.

Đorđe Mančić, predstavnik međunarodne advokatske kancelarije koji se bavi investitorima, kaže da sa aspekta investitora to znači da su u cenu kvadrata stambenog prostora ugrađeni dodatni troškovi koji dolaze zbog gubitka vremena. Sa druge strane to, prema njegovim rečima, znači i da se izgradnja jedne fabrike, na primer, ne percipira kao složeni projekat, nego kao avantura za koju se ne zna da li će trajati godinu ili tri godine, a koja ne zavisi od racionalnih faktora, već od puke dobre volje i stava lokalne administracije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: