MENADŽERSKI VODIČ: Po jutru se dan poznaje

Kakva je vaša rutina kojom započinjete dan? Da li već na prvo oglašavanje budilnika prekidate san, iz kreveta hitate pravo u kupatilo na brzo sređivanje, nešto prezalogajite ili to ostavite za kasnije, za prvu pauzu, hitate na stanicu javnog prevoza ili sedate za volan svog (ili službenog) automobila i temperamentno, a ponekad i veoma nervozno, ulazite u jutarnju gužvu?

Da li, stigavši u kancelariju (kabinet), prvo prelistate novine ili se o najnovijim vestima obaveštavate sa kompjuterskog ekrana? Kada pijete kafu, i da li vam se nervoza povećava sa prvim krčanjem creva, pre nego što nešto ubacite u usta da vam energetski rezervoar ne bude baš sasvim prazan?

Od odgovora na ova pitanja, kako nedavno piše magazin “Tajm” pozivajući se na studije istraživača produktivnosti, zavisi koliko ćete biti kreativni i u krajnjem ishodu uspešni. Stara je, uostalom, izreka da se po jutru dan poznaje. Ali ako dan započinjete manje ili više na gore opisan način – a tako, kako pokazuju istraživanja, čini većina – to baš nije najsvrsishodnije.

Nije, naime, baš dobro već ispod tuša razmišljati o problemima koji vas čekaju u kancelariji. Niti je poželjno, ma kako to izgledalo, odmah prekinuti san i uskočiti u javu. To, u studiji objavljenoj prošle godine u stručnom žurnalu “Mišljenje i rezonovanje”, ne pogoduje kreativnosti, onim rešenjima koja se javljaju u momentima inspiracije, neočekivanim putokazima ka cilju, ili iznenađujućim uvidima u suštinu problema.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: