MENADŽERSKI VODIČ: Šef je na sastanku

Globalna studija Londonske škole ekonomije i Harvardske poslovne škole potvrdila je da je interakcija sa podređenima i klijentima srž menadžmenta

Kad sekretarica izgovori ono uobičajeno “direktor je na sastanku”, to nije samo način da se otarasi neželjenog sagovornika svog šefa nego i konstatacija činjenice. Jer, menadžeri najveći deo svog vremena zaista provode u sastančenju.

Najnovija potvrda za to su rezultati opsežne studije koju su zajednički sprovele dve respektabilne institucije: Londonska škola ekonomije i Harvardska poslovna škola. Tim njihovih naučnika je analizirao agende više od 500 generalnih direktora (CEO) sa svih strana sveta, s ciljem da prouči organizaciju i utrošak njihovog vremena, kao i uticaj dnevnih rasporeda na efikasnost i poslovni uspeh njihovih firmi.

Metodologija koju su koristili bila je jednostavna: analizirali su rokovnike njihovih sekretarica, koje pedantno beleže šefovske obaveze. Studija je još u toku, a preliminarne rezultate objavio je “Volstrit džornal”, globalni poslovni dnevnik čiji je autoritet nesporan (vlasnik mu je medijski megatajkun Rupert Mardok), centrala mu je u Americi (gde je sa dva miliona prodatih primeraka najtiražniji dnevnik), a ima posebna izdanja za Evropu i Aziju.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: