TAKMIČENJE ZA “NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU”: Nauka u službi zdravije ishrane

„Super vlakna” su novi tip prirodnih dijetetskih vlakana koja se dobijaju iz žitarice tritikale, nastale ukrštanjem pšenice i raži, i koja u organizmu obezbeđuju normalno funkcionisanje digestivnog sistema. Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos 30 grama dijetetskih vlakana dnevno, po nekim statističkim podacima u Srbiji je to maksimalno 11 grama

super-vlakna

Pobednički tim BBH – skraćenica od “Biohemičar – Biohemičar – Hemičar”: Dr Aleksandra Margetić, dr Biljana Dojnov, i Barbara Janović

Inovacija „Super vlakna” tima BBH iz Beograda proglašena je za najbolju u Srbiji u 2014. godini u okviru desetog, jubilarnog takmičenja za “Najbolju tehnološku inovaciju” (vidi okvir). Tročlana ekipa nagrađena je novčanim iznosom od milion dinara, a osvojila je i specijalnu nagradu Novosadskog sajma u vidu štanda na narednom Poljoprivrednom sajmu.

Pobednički tim BBH (skraćenica od “Biohemičar – Biohemičar – Hemičar”) čine dr Biljana Dojnov, dr Aleksandra Margetić i Barbara Janović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu. One se svojim istraživanjima bave u laboratoriji za eksperimentalnu biohemiju, enzimologiju i biotehnologiju Hemijskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora dr Zorana Vujčića, a tu je i peti član tima – ekonomista Gorica Stevanović, koja im je pomogla da sagledaju ekonomsku perspektivu i potencijal njihovog naučnog rada.

– Naša laboratorija se već dugi niz godina bavi istraživanjima na polju biotehnologije i enzimologije, a meni je ovo već treći put da sa timom učestvujem na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju – kaže u razgovoru za Magazin Biznis profesor Vujčić koji je 2010. godine već osvajao ovu prestižnu nagradu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: